De keuringsdienst van waarde legt soms dingen bloot die je eigenlijk niet wilt weten maar je blijft toch kijken. Ze noemen het zelf huishoudjournalistiek, verhalen uit ons boodschappenmandje. Zo ook een keer een aflevering over bevergeil!
Ze werden op het spoor gezet door Jamie Oliver. Hij noemde het gebruik van bevergeil als smaakstof in ons voedsel in een Amerikaanse talkshow. We kennen allemaal de term ‘met natuurlijke smaakstoffen’ op een etiket . Je denkt dan toch niet direct aan castoreum een uitscheidingsproduct van bevers? Toch kan dit wel zo zijn onderzocht de keuringsdienst van waarde. Gesteld wordt, dat het uit een klier tussen de anus en geslachtsorgaan gewonnen donkerbruine harsachtige substantie, wordt gebruikt in producten met een vanillesmaak, parfum of sigaretten.
Dus! Het zekere, voor het onzekere. Voor mij tijdens het bakken liever geen voor gefabriceerde vanillesuiker meer. Ik maak het lekker zelf en dan ook “gezonder” met rietsuiker.
Ik heb een potje met rietsuiker en daar doe ik de stokjes in waar ik het merg uit heb geschraapt voor een gerecht. In een kookboek van heel Holland bakt stond nog een super hack! Als je vanillestokjes hebt gebruikt die met een maaltje hebben meegetrokken. Spoel het stokje dan af en laat deze goed drogen, deze kun je ook in je vanillesuikerpotje stoppen. Het duurt ongeveer vier weken voordat de smaak goed is opgenomen.
De keuringsdienst van waarde legt soms dingen bloot die je eigenlijk niet wilt weten maar je blijft toch kijken. Waarom? Het maakt je bewust van wat de voedingsindustrie doet met ons eten wat wij in ons boodschappenmandje stoppen!
Wil je nog meer food hacks weten volg dan ons bord op pinterest.
Zelf maak ik dankbaar gebruik van de hack met de pollepel op de pan tegen het overkoken. Dat scheelt een hoop poetsen.
MR
Leuk artikel 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel creabeaatje👍
LikeGeliked door 1 persoon
Alsjeblieft 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk stukje! Ja, klopt, zo doe ik het ook al een tijdje. Het is vooral ook veel lekkerder.
Mijn volgende project wordt vanille extract: Flesje wodka met peulen… Klinkt ook wel tof 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Anja! Dat klinkt zeker goed, ga ik ook proberen maar dan moet ik eerst weer even stokjes sparen. Groetjes MR
LikeLike
Hoi Anja!
Ik heb het gemaakt. Makkelijk en ideaal. Ik heb een verwijzing gemaakt naar jouw blog. Dank je wel voor de leuke tip!!
Groet Mirelle
LikeGeliked door 1 persoon
[…] 4 theelepels vanillesuiker (meer als je meer cacao hebt […]
LikeLike
I have been scanning online more than 2 hrs today, yet I never ever discovered any
sort of interesting post like your own.
LikeLike
[…] Het leuke van bloggen is dat je af en toe super goede, leuke en lekkere tips krijgt! Deze tip kreeg ik van Anja met haar blog Anja’s Foodblog naar aanleiding van mijn blog Vanillesuiker. […]
LikeLike