About books and reading: Onze vader

  

Dit is een hartverscheurende roman over zusterschap. 

Over vier vrouwen, die elkaar nauwelijks of nagenoeg niet kennen, maar toch verbonden blijken te zijn, door onverwacht gedeelde ervaringen, herinneringen en door hun genen.

Als hun vader op sterven ligt moeten zij dit noodgedwongen onder ogen zien, terwijl ze niet geheel lijdzaam wachten op zijn dood. 

Ieder apart vindt op haar eigen manier nieuwe inzichten en kracht om de toekomst tegemoet te treden, los van het geld wat ze eventueel zou kunnen erven.

De feministische schrijfster Marilyn French (1929-2009), bekend van ” Ruimte voor vrouwen” en “Het bloedend hart”, boorde met dit boek een gevoelig onderwerp aan. 

Incest. Toch verbaast het mij , dat dit boek wereldwijd niet meer aandacht heeft gekregen. Misschien omdat haar stokpaardjes te manifest aanwezig zijn?

Man /vrouw tegenstelling, macht, kapitalisme, seksisme, godsdienst, racisme, politiek enz. Alles komt gewoontegetrouw voorbij, maar als je dat allemaal door de vingers ziet, houd je over wat het is: 

Een ontroerend verhaal over een ontluikende liefde; zusterliefde.

Zeker de moeite waard om te lezen: als je jezelf de tijd gunt om je in de verschillende karakters te verdiepen, dan hou je, net als ik aan het einde van alle vier de zussen. 

Elizabeth, Mary en Alexandra, zijn volgens hun vader door hun verschillende moeders vernoemd naar koninginnen, maar Ronalda’s moeder, Noradia, heeft haar aan haar lot proberen te onttrekken, wat overigens niet gelukt is, door haar naar een arts te vernoemen.

De auteur heeft Noradia, misschien juist omdat ze al overleden was aan het begin van het verhaal, het thema voor het boek mee gegeven, de rode draad:” Je moet liefhebben om te leven”.

Marilyn French lezen en herlezen! Ook voor nieuwe generaties nog steeds actueel. 

Groet SH

NB.

1994

Copyright Nederlandse vertaling

Jeanette Bos en J.M. Meulenhoff bv, Amsterdam
ISBN: 90 290 7729 8 / NUR 3

3 gedachtes over “About books and reading: Onze vader

  1. Heb een leven geleden ongeveer Marilyn French’s ‘Haar moeders dochter’ gelezen; was ik aardig van onder de indruk. Ben nu wel benieuwd of ik door de stokpaardjes heen kan lezen… Maar ik zet het op mijn lijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s