Waarschijnlijk gaan we deze Koningsdag het kouderecord van 1989 verbreken. Het KNMI waarschuwt ons, dat we ons goed warm moeten kleden en regenponcho’s mee moeten nemen. Dat we niet teveel alcohol gaan drinken en lekker warm moeten eten.
Deze tompouces zijn misschien niet warm maar wel een heerlijk tijdverdrijf op een koude, regenachtige Koningsdag.
Ingrediënten:
banketbakkersroom
– 150 milliliter gekoelde slagroom
– 3 eidooiers
– 50 gram rietsuiker
– 1 1/2 eetlepel maizena
– 1 vanillestokje
– 250 milliliter melk
bladerdeeg
– 4 vellen roomboterbladerdeeg
glazuur
– 125 gram rietpoedersuiker
– 2 eetlepels heet water
– oranje voedingskleurstof (of maak het zelf van rood en geel door van beide kleuren evenveel druppels te gebruiken)
Werkwijze:
banketbakkersroom
– snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit doe deze in de melk
– laat de melk koken, zet het vuur uit en laat hier het vanillestokje ongeveer 10 minuten in trekken en haal dan het stokje eruit
– klop de eierdooiers met de suiker en rietsuiker in andere pan tot een glad, dik mengsel. Schenk de hete melk erbij en klop dit goed door
– zet de pan met het mengsel op matig vuur en blijf kloppen tot het mengsel kookt en indikt
– schenk het mengsel in een kom, leg er een velletje plasticfolie overheen (om velvorming te voorkomen) en laat het afkoelen in de koelkast
– klop de slagroom tot er pieken ontstaan en spatel hier voorzichtig het afgekoelde mengsel doorheen
bladerdeeg
– verwarm de oven voor op 220 graden
– snijd de nog bevroren bladerdeeg door de helft
– laat het bladerdeeg ontdooien en prik er met een vork gaatjes in
– leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat
– leg nu een vel bakpapier op het bladerdeeg en leg hier weer een bakblik boven op
– bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuutjes goudbruin in de oven
– laat het bladerdeeg afkoelen
glazuur
– meng de poedersuiker, water en kleurstof door elkaar tot je een mooi glazuur hebt (het moet ongeveer zo dik zijn als yoghurt, is het te dun voeg poedersuiker toe is het te dik dan een klein beetje water erbij)
Als je alle onderdelen van de tompouces klaar hebt kun je beginnen met het opbouwen.
– besmeer vier bladerdeegplakken met glazuur
– op de andere vier plakken verdeel je de banketbakkersroom
– dan leg je de geglazuurde plakken op de plakken met banketbakkersroom
Yummy! Hoe eten jullie een tompouce?
Happy Kingsday,
MR
Jullie ook een hele fijne Koningsdag toe gewenst, dat de zon maar mag blijven staan!
X
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Suzan!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ze bij de Appie gehaald! ;-))
LikeGeliked door 1 persoon
Ook lekker!
LikeLike
Leuk om een keer zelf te maken! Helaas is de supermarkt hier gesloten dus vandaag gaat niet meer lukken…
LikeGeliked door 1 persoon
Best makkelijk zelf te maken, het afkoelen van alle onderdelen kost alleen tijd. De glazuur hoeft natuurlijk niet oranje. Good old fashion pink is net zo lekker 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Goed voor de ziel, slecht voor mijn lijf…. maar wat yummy weer! Ik eet ze niet dus: gebakjes met suiker en room, maar zal Hoera voor de Koning roepen onder het genot van (rode) aardbeien, (wit) appelvruchtvlees en (blauwe) bessen! Fijne Koningsdag voor jullie! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Anuscka! Wij zeggen het vaak tegen elkaar wat voor de één goed is kan voor de ander weer helemaal verkeerd zijn. Zo kunnen wij hier geen aardbeitjes eten en mijn zusje geen appel…Maar zolang we maar genieten van elkaar maakt het niet uit. Fijne Koningdag liefs
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hou er zo van 😊
LikeGeliked door 1 persoon