Woensdagmiddag DIY: Pisgriet

“Is het droog op Pisgriet, dan regent het 30 dagen niet”

Ik heb een klein (bij) geloof in boerenwijsheden. Mijn lief waarschuwt me veelvuldig, de afgelopen natte weken “als het met pisgriet maar droog is” “Anders boeken we een last minute naar de zon”. 
Vandaag, 20 juli, is het Pisgriet en het is niet alleen droog maar zelfs de eerste tropische dag van het jaar! 

Pisgriet oftewel Sint-Magriet, de naamdag van Margaretha van Antiochië, betekend het begin van de hondsdagen, deze duren tot 20 augustus. Ze danken hun naam aan het sterrenbeeld “Grote Hond”. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt in deze periode gelijk op met de Zon en is dan niet te zien. Volgens de boeren en buitenlui zou het weer naar verluidt, op de eerste dag van de hondsdagen model staan voor het weer in de volgende vier (soms tot zes) weken.

Behalve boerenwijsheden kun je ook andere wetenschap gebruiken om het weer te voorspellen. In deze simpele DIY gebruik je er twee die van de biologie en die van de meteorologie.

Een dennenappel is zo ontworpen door de natuur dat hij rekening houdt met het weer. Als het regent blijven de schubben dicht want natte zaadjes komen immers niet zo ver. Op een zonnige dag kunnen de droge zaadjes veel verder komen, dus gaan de schubben wijd open staan.

Benodigheden:

– dennenappels

– optioneel verf of nagellak 

– draad

– punaises

– schaar

Werkwijze:

– zoek in een dennenbos mooie dennenappels 

– optioneel kun je deze een vrolijke verf dip geven. Wij maakten hem zomersgeel

– prik een punaise in de dennenappel en knoop het draad eraan. Wil je een slinger maken dan herhaal je dit een aantal keer

– maak een lusje aan het andere kant van het draad zodat je het weerstation daar aan op kan hangen

– hang hem op een plek, die vrij is van de muur maar niet pal in de zon

Houd je dennenappeljournaal, aldus Finn nu goed in de gaten. Trekken de schubben dicht, dan heb je waarschijnlijk een paraplu nodig als je naar buiten gaat. Staan ze mooi open? Dan wordt het daarentegen droger en warmer! 

Wij geloven er in, we gaan voor een heerlijke zomer in Nederland en anders was het vandaag gewoon een prachtige dag! 

MR 

6 gedachtes over “Woensdagmiddag DIY: Pisgriet

Plaats een reactie