Guestblog: Zwerfafval


Al jaren raap ik, soms onder toeziend oog van gezinsleden of kleinkinderen, zwerfafval op tijdens het wandelen met de hond ( en ) . Langzamerhand is het een gewoonte geworden om alles wat in een poepzakje past mee te nemen. Het zal je verbazen wat daar allemaal inpast! Soms neem ik een wat grotere plastic zak mee als we naar het strand gaan. Sinds half oktober tot eind december 2016 heb ik bijgehouden wat ik meegenomen heb en dat is een aardige lijst geworden.

Het verbaasd me altijd wat mensen zoal in de natuur achterlaten. Wat me de laatste tijd ook opvalt, is dat je sinds de mogelijkheid bestaat om plastic dopjes in te leveren bij de Noordwester op Vlieland, je de flesjes zonder dop ziet liggen. Dit zal toch niet de bedoeling zijn van deze actie?

Gezellig een biertje drinken op een van de mooie plekjes op Vlieland en dan de lege blikjes gewoon achterlaten of verstoppen onder boomwortels is ook iets waarover ik me kan verbazen. Wel slaat je fantasie dan op hol wie hebben hier gezeten? Jongelui? Ouderen? Verliefd?
Iemand eet even een snoepje onderweg en hup daar vind je weer een snoeppapiertje.
Spelen met je hond met een tennisbal en meestal worden die al snel stukgekauwd en de resten liggen dan weer in de natuur. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat wij er ook weleens een kwijtgeraakt zijn. Maar gelukkig hebben we een hond met een superneus en vind ze er regelmatig een terug en die nemen we dan mee.

Via Supporter van Schoon op Facebook en via de reacties op mijn berichtje, zie ik dat ik echt niet de enige ben die zwerfafval meeneemt tijdens een wandeling of dat er buutschoonmaakacties ergens in Nederland worden georganiseerd, maar toch ligt er nog heel veel zwerfafval als je goed om je heen kijkt. Dus ook in 2017 zal ik nog wel heel wat poepzakjes gevuld met zwerfafval meenemen tijdens de wandelingen met de hond!

Groet AKH

6 gedachtes over “Guestblog: Zwerfafval

  1. Van huis uit werd het ons met de paplepel ingepeperd om geen rommel op straat te gooien, hetzelfde hebben wij onze kinderen geleerd. We stoppen bij gebrek aan een prullenbak op straat of waar dan ook onze afval in de zakken of een tas of waar dan ook in maar zeker niet op straat! Zouden meer mensen NIET moeten doen!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie