Griezelen

Laten we vooral niet bang zijn om tere kinderzieltjes te beschadigen, door ze een keer een gruwelijk eng verhaal voor te lezen, want griezelen is van alle tijden.
Je hoeft maar aan de aloude sprookjes van Andersen of de gebroeders Grimm terug te denken en dan herinner je je het weer. Sprookjes waren, lang voordat er een Disney- sausje overheen gegoten werd, ondraaglijk spannend en soms ook bovenmatig wreed; fantasierijk en liepen lang niet voor iedereen goed af.

De wolf bij zowel Roodkapje als bij de zeven Geitjes bijvoorbeeld wordt met een buik vol stenen verdronken. De reus bij Klein Duimpje doodt per vergissing zijn eigen kinderen en eet ze op en de heks bij Hans en Grietje wordt levend in het vuur van de oven geduwd. Bij Sneeuwwitje wordt haar boze stiefmoeder ernstig gestraft voor haar gemene streken. Ze moet op gloeiend hete muilen dansen, tot ze er dood bij neer valt. De oorspronkelijke illustraties liegen er dan ook niet om.
Dolfje Weerwolfje* is er niets bij!

Bij sommige van die verhalen gaf ik er tijdens het voorlezen wel eens een mildere draai aan voor mijn kinderen, al naar gelang hun leeftijd, maar ik heb ze er niet, net als Phoebe ooit bij de comedyserie “Friends”, tot op volwassen leeftijd over in het ongewisse gelaten.

Zelf was ik als kind helemaal verslingerd aan boeken over monsters, spoken, draken en de duistere kant van het bestaan, al kan ik me geen zombies herinneren. Ook was ik gek op Blauwbaard.

Daarom sta ik helemaal achter het thema van de Kinderboekenweek 2017. Onder het motto: Gruwelijk Eng, gaan we dit jaar lekker griezelen.
Van 4 tot en met 15 oktober, worden er door het hele land weer allerlei activiteiten georganiseerd op scholen, in bibliotheken en buurthuizen. Met als bonus natuurlijk het kinderboekenweekgeschenk: “Kattensoep ” geschreven door Janneke Schotveld. Dat krijg je cadeau als je voor een tientje een kinderboek koopt bij de boekhandel.

Naar ik gehoord heb is Kattensoep, niet echt griezelig, wel spannend, maar vooral ook grappig en dat is dan eigenlijk in dit kader een gemiste kans.

Veel leesplezier,
Groet SH

*ISBN nummer:90-258-4923-7

 — Deze blogpost bevat een affiliatie link. Dat betekent dat wanneer jij via deze link een aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag krijgen. Dit kost je niks extra’s maar je steunt mefrouw hier wel mee. Bij voorbaat heel veel dank hiervoor! —

2 gedachtes over “Griezelen

Plaats een reactie