Mooie woorden: Jólabókaflóðið

Misschien schuilt er wel een IJslander in mij?

Met Sinterklaas geef ik vaak gekkigheidjes, iets wat verwijst naar het afgelopen jaar maar met kerst geef ik het liefst boeken. En precies dat boeken geven blijkt ook een IJslandse traditie, genaamd:

“Jólabókaflóðið”

De viering van kerst vormt een belangrijk onderdeel van de IJslandse folklore. Net als bij ons met Sinterklaas, is het in IJsland met kerst traditie dat kinderen hun schoen mogen zetten, vanaf 12 december tot 6 januari zetten zij elke avond hun schoentjes en de 13 Joelmannen (een soort kwajongensachtige kabouters) stoppen er ‘s nachts een klein cadeautje in (stoute kindjes krijgen hier niet een zakje zout maar een aardappel). De volwassen in IJsland geven elkaar boeken op kerstavond. De rest van de avond brengen ze lezend in bed door met wat lekkers erbij. Ze noemen deze traditie Jólabókaflóðið, oftewel ´the Christmas book flood´.

Love it!

Wat geef jij het liefst met kerst?

MR

6 gedachtes over “Mooie woorden: Jólabókaflóðið

  1. Wat een heerlijk woord en een mooie traditie… ‘de rest van de avond brengen ze lezend in bed door’… dat zouden meer mensen moeten doen! (in plaats van voor, of is het nou achter, de tv hangen…. 😉 ) En aan geven met kerst doe ik niet, ik probeer gewoon door het hele jaar heen van alles te geven: een glimlach, een helpende hand, iets lekkers zelfgemaakts, een beetje warmte en licht… 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie