Guestblog: Zwerfafval

Het laatste kwartaal van 2018 is ook alweer voorbij en dus tijd voor een blog over het zwerfafval wat ik heb opgepakt. Gelukkig is de lijst deze keer niet zo heel lang!

Ja, ik moet GELUKKIG zeggen ! Er waren namelijk wandelingen waarop ik mezelf erop betrapte dat ik het jammer vond dat ik niets tegenkwam. ????!!!! Deze gedachten moesten even omgebogen worden. Want dat is toch het streven van alle zo genoemde zap’ers ( dit blijken zwerfafvalpakkers te zijn ) : een wereld zonder zwerfafval!

En zoals ik al eerder schreef ik ben niet de enige in de buurt die opruimt.

En nu ben ik hem tegengekomen! De voor mij onbekende man, met grijper in de ene hand en een vuilniszak in de andere, klaar voor het grotere werk. Hij komt ieder jaar na het ITGWO, rondom de toch al netjes achtergelaten festival terreinen, opruimen. Was ook hij enigszins teleurgesteld ? Of had hij zijn gedachten al omgebogen? Want er lagen nog wat sigarettenpeuken en stukjes glas, de rest zat al in mijn poepzakjes en was door buurtgenoten meegenomen.

Toch blijf ik me steeds weer verbazen over wat je midden in het bos tegenkomt: tairibs en plastic plantenbakjes! Hoe komen die in het bos?

De vele stukjes plastic en snoeppapiertjes blijven toch steeds weer op de een of andere manier in de natuur terecht komen.

En hoe frustrerend is het dat ik die chipszak maar niet uit het dichte struikgewas te pakken krijg! Hoe komt die daar?

Eigenlijk zou het niet zo moeten zijn en mag het ook niet toch? Maar op 27 december al achtergelaten afgestoken vuurwerkresten ? Dat is wel erg vroeg naar mijn idee.

De laatste tijd zie ik steeds vaker dat men zijn/ haar hond leert om plastic flesjes te apporteren. Er is zelfs een hondentrainster die het heeft opgenomen in haar cursus. Dat is bij Daisy niet aan de orde, zij heeft het zichzelf aangeleerd!

Maar moeten we nu de honden daarvoor gaan trainen? Of moeten ook hier gedachtes worden omgebogen? Wat je vol meeneemt kan ook leeg weer mee toch?

Zo kunnen we ons er met zijn allen voor blijven inzetten dat de wereld steeds een beetje schoner / groener wordt! En blijven genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft.

⁃ 22 Stukjes Plastic

⁃ 4 Plastic Flesjes

⁃ 1 Blikje

⁃ 24 Snoeppapiertjes

⁃ 1 Bal

⁃ 6 Stukjes Touw

⁃ 1 Oude Lap

⁃ 1 Sigarettenverpakking

⁃ 6 Bierdopjes

⁃ 6 Stukjes Papier

⁃ 4 Tairibs

⁃ 4 Plastic Dopjes

⁃ 1 Bierflesje

⁃ 2 Plastic Plantenbakjes

⁃ 3 Rietjes

⁃ 31 Vuurwerkresten

Totaal 117 stuks Zwerfaval

817 stukken Zwerfafval in 2018!

Dat zijn 96 stukken minder dan in 2017!!!!

Ik hoop op steeds korter wordende lijstjes in 2019!

Groet AKH

Foto © WK

NB Deze blog is geschreven voor de verschrikkelijke milieuramp met de 291 zeecontainers die overboord sloegen van de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019 in de vaargeul ten Noorden van de Waddeneilanden.

4 gedachtes over “Guestblog: Zwerfafval

  1. De afvaloven in Amsterdam maakt van restafval, dus ook zwerfafval warmte.
    Ik leef liever in de kou dan dat we afgankelijk zijn van restafval.

    Aan zwerfafval heb ik gewoon een hekel.

    Mooi duurzaam blog

    Opgeruimde groet,

    Like

  2. Heb je de documentaire reeks Sahara gevolgd? Een strand vol plastic zwerfafval te zien in de 1e aflevering. Ik schrok me wezenloos…er is nog heel veel te doen in en voor deze wereld.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie