Parttime Vegan

Processed with VSCO with t1 preset
Mijn jongste dochter heeft vanwege allerlei allergieën en voedselintoleranties  noodgedwongen de Vegan lifestyle omarmt en omdat zij één keer per week komt eten, ben ik me daar ook steeds meer in gaan verdiepen.  Tenslotte wil je dan toch wel wat lekkers op tafel zetten en je niet alleen maar met vleesvervangers behelpen. Bovendien heeft nu ook mijn zoon onlangs aangekondigd wat minder vlees te willen gaan consumeren en hebben we afgesproken, dit drie keer per week te gaan proberen.
Dus heb ik vandaag voor €1,00 vier boekjes over vegetarisch eten aangeschaft, waarvan de recepten gemakkelijk zijn aan te passen naar helemaal geen toevoegingen van dierlijke producten.
Waarom je dat zou moeten willen wordt in het eerste boekje haarfijn uitgelegd aan de hand van de Ecologische Voetafdruk; m.a.w. de ruimte die we per persoon innemen op aarde.
Eten en drinken neemt ruimte in beslag omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. Vleesconsumptie bepaalt voor ongeveer een kwart de omvang van je eigen voetafdruk. Als je dus één dag per week geen vlees zou eten, verklein je direct je eigen voetafdruk met 0,15 hectare ( bij een gemiddelde van 4,06). Dat is ongeveer een kwart voetbalveld! Toch mooi meegenomen, zo even en passant.
Het tweede boekje waarschuwt nog maar eens voor de negatieve gevolgen van de bio-industrie ( CO2 uitstoot) en bekommert zich om het dierenwelzijn; maar heeft daarnaast ook een aantal leuke weetjes.
Ik wist het niet maar zelfs in de oudheid bestonden er al vegetariërs. Pythagoras, bijvoorbeeld, een beroemd wiskundige en wijsgeer wordt ook wel de aardvader van het vegetarisme genoemd.
En het land met de meeste vegetarische inwoners ter wereld is India. Driehonderd miljoen! Daarbij vraag ik me dan wel af of dat een bewuste keuze is of een kwestie van armoede.
Het derde boek geeft tips en trics voor het optimaal kopen, voorbereiden, koken en bewaren van groente om deze zo voedzaam en smakelijk mogelijk te kunnen serveren en leert me ook alles over goed keukengerei, decoratieve vormen en goede snijtechnieken. Terwijl het vierde boekje zich beperkt tot koken a la carte op culinair niveau.
Pffffff! Er komt nog heel wat bij kijken, voordat je op dit gebied kunt meepraten.
Gelukkig weten we bij mefrouw’s eco-shop dan weer van alles over Vegan kaarsen, menstruatiecups, wasdoekjes, shampoo, zeep, deodorant, condooms enzovoort.
Ieder zijn vak.
Groet SH
* Oars Ite Receptenboek : Eten zonder vlees van de Friese milieu federatie.
*Fun Food Vegetarisch ISBN 978-90-8724-073-8
*Heerlijk Vegetarisch Koken met de Wok
ISBN90-243-6947_9
*A La Carte Heerlijk Vegetarisch en gezond ISBN90-374-2865-7
*A La Carte Heerlijk Vegetarisch en gezond ISBN90-374-2865-7

5 gedachtes over “Parttime Vegan

  1. Hier ook parttime vegetarisch. Wij noemen het flexitarisch. Vooral als de kinderen thuis zijn geen vlees. Bevalt heel goed. Daagt uit tot creativiteit in de keuken. En daar houd ik van!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dat vegetarisme in India hangt ook sterk samen met het feit dat heel veel inwoners daar hindoe zijn – en “ahimsa” (geweldloosheid/geen schade toebrengen aan voelende wezens) is in die religie een behoorlijk belangrijk concept. Leuke vondsten die boekjes!

    Like

Plaats een reactie