About books and reading: Chicklit

  

Dit is de oorspronkelijk licht neerbuigende benaming voor een vorm van eigentijdse romantische fictie lectuur, die in de eerste plaats bedoeld is voor vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Aldus Encyclo.nl.

Wikipedia weet hier aan toe te voegen dat Chicklit een afkorting is van het Engelse chick literature (chick=griet) en dat de vroegste gedrukte bron waarschijnlijk de in 1995 verschenen bloemlezing Chicklit: Postfeminist Fiction van Cris Maza is, waarin het werk van diverse niet traditionele schrijfsters wordt gepresenteerd als zijnde brutaal en inventief.

Het Algemeen Letterkundig Lexicon geeft aan dat de term ook zou kunnen verwijzen naar de clitoris (oftewel de clit). In deze postfemeministiche tijd komen de vrouwen in deze boeken nl. op voor hun recht op plezier, shoppen en seksuele onafhankelijkheid.

Als de moeder van alle chicklits wordt “Bridget Jones’ Diary” van Helen Fielding gezien (1996) , met als goede tweede “Sex and the City” van Candance Bushnell. Beide boeken begonnen als een serie columns, waarin de single hoofdpersonen allerlei seksuele avonturen beleven in een grootsteedse omgeving, die later gebundeld werden.

Deze staan dan ook bekend om hun humor, eigentijdsheid en zelfspot en dit zijn nog steeds de criteria waaraan een moderne Chicklit moet voldoen.

Als je er zelf een zou willen schrijven, kijk dan eens in de keuken van Anita Verkerk op de site van uitgeverij Cupido. Hierin geeft zij allerlei tips om de zoektocht van de hedendaagse carrière vrouw naar Mr. Right, waarin nog steeds miljoenen vrouwen zichzelf zouden herkennen, te verbeelden. 

Voorlopig moeten we het echter nog doen met de bekende schrijfsters zoals Lauren Weisberger, Cindy Hoetmer en natuurlijk Sophie Kinsella met haar Shopaholic serie. Wie ook niet in dit rijtje mag ontbreken is natuurlijk Jill Mansell, die volgens mij al chicklits schreef voordat het genre zo werd gedoopt. 

Alhoewel ik zelf niet direct tot de doelgroep behoor, als moeder, oma en getrouwd zijnde, vind ik het af en toe heerlijk om er eentje tussendoor te lezen. Het is voor mij een geslaagd uitstapje als een boek me hardop doet lachen en ik kan niet anders zeggen dan dat me dat bij “Scherven brengen geluk” meerdere malen overkwam.

Nu wordt er beweerd dat het vooral de glossy’s zoals Cosmopolitan en de Linda , of bladen als Viva en Flair zijn, die dit soort boeken een Chicklit noemt, maar in de Yes werd het in 2008 nog aangeprezen als een heerlijk leest-lekker-weg-verhaal.

Geniet ervan !

Groet SH

Vertaling: Maria Borg

Uitgeverij Luithing-Sijthoff BV, Amsterdam

ISBN 978 90 210 1494 4
NB. 
www.chicklit.nl

2 gedachtes over “About books and reading: Chicklit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s