Stof tot nadenken 

  

Aangezien mijn fitnessapparaten arsenaal steeds groter groeit voor mijn revalidatie, voldoet het hoekje in de slaapkamer niet meer. Op zolder hadden we nog een ruimer hoekje dus mijn lief heeft zijn stucbord weer ter hand genomen om een heuse “gym” voor mij te maken. Zo kwam het, dat ik het kastje van mijn Beppe, wat nu een mooiere, handigere nieuwe plek heeft gekregen, ging opschonen. Hierin kwam ik een stapel flow magazines tegen en zoals het gaat bij mij met opruimen, verplaatste mijn aandacht zich als vanzelf sprekend van het opruimen naar het doorbladeren van die stapel tijdschriften. 

In één van de bladen viel mijn oog op een quote die mijn zusjes en ik vaak gebruikte in de periode toen onze vader locked in was en we regelmatig te maken hadden met artsen die weinig empathie toonden of op zijn minst niet waren getraind in het voeren van familiegesprekken. Als we ons weer eens liepen op te winden om het één of ander zeiden we dan tegen elkaar:

Ergert u niet verwondert u slechts

Met die woorden konden we weer relativeren en de negatieve energie loslaten en ons richten op zaken die er toe deden.

In de dikke van Dale staat achter verwondering verbazing. Hierover verwonder ik mij dan ook weer. Verwondering is zoveel meer dan dat! Verwondering is een hele pure vorm van waarneming. Ik denk aan sensatie, beweging, spanning, verbluffing, bevreemding of verstomming. Verwondering is je overgeven aan het mysterie. 

Zoals Aristoteles ons al leerde begint filosofie met verwondering. Wie zich verwondert, is zich ervan bewust iets niet te weten. Je nieuwsgierigheid wordt gewekt en je staat open voor nieuwe impulsen. Dit kan op twee manieren feitelijk of door ervaring. Anders gezegd, met je hoofd of met je hart, de waarheid of de wijsheid . Vaak overheerst de waarheid maar als het lukt om je te blijven verwonderen leer je relativeren en kun je de negatieve energie loslaten. Verwondering is de moeder van alle wijsheid.

Ergert u niet verwondert u slechts

Erger ik mij eraan dat een hoekje verbouwen weer zoveel stof door het hele huis geeft? Nee, ik verwonder mij er slechts over dat mijn lief dit weer voor mij doet! 

MR

10 gedachtes over “Stof tot nadenken 

 1. Hoihoi,
  Mooi geschreven! Die quote kende ik nog niet 🙂
  Ik heb een vraagje.
  Gisteren ben ik genomineerd voor een Songtag-st het was super leuk om mee te doen nu moest ik op mijn beurt 5 personen nomineren.
  Ik heb jullie genomineerd als 1 van de 5 voor de Songtag-st doen jullie mee?

  Check op mijn blog de Songtag-st waarin jullie genomineerd zijn daar staan het dan gaat.
  Het zou heel leuk zijn als jullie mee zouden doen.

  Liefs, B -XoXoX-

  Liked by 1 persoon

 2. Mooie ‘stof’! En ook: ‘Wie zich verwondert, is zich ervan bewust iets niet te weten.’ Die ga ik onthouden. En helemaal eens met het verschil tussen verbazen en verwonderen… haal alleen de voorvoegsels al weg en je hebt meteen het verschil in energie te pakken… 😉 (mooie magazines overigens, die flows)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s