Sint Piter

Daag Sinterklaasje Dáág, o nee… Sint Piter is weer het land uit.
Weer een hele nieuwe belevenis voor mij. In Grouw wordt Sint Piter gevierd. Ik heb me laten vertellen dat Sint Piter vroeger met Sinterklaas mee ging om kadootjes te brengen aan de kinderen in Nederland. Totdat Grouw een keer vergeten was, Sinterklaas stuurde Sint Piter terug naar Spanje om de kadootjes op te halen. Samen met één zwarte piet kwam hij terug met de boot aan in Grouw, de reis duurde erg lang en hij kwam pas vlak voor zijn verjaardag (21 februari) aan. Sindsdien wordt het Sint Piter feest in Grouw gevierd.

Hij komt ongeveer een week voor zijn verjaardag aan op zaterdag, opgewacht aan de kade door alle kinderen en bijna het hele dorp. Één groot feest, een korte optocht naar het plein, fanfare, muziek, vlaggetjes, Friese liedjes en ook hij rijdt op een paard. De burgemeester houdt een toespraak, kinderen doen dansjes op het podium, een heus spektakel. Sint Piter en Swarte Pyt kunnen zelfs Fries spreken.

Zondag vertrokken ze weer, ze zijn op de basisschool geweest, de kinderen hebben hun kadootjes gehad, weer een spektakel op het plein, fanfare, muziek, vlaggetjes, Friese liedjes, nu rijden Sint Piter en Swarte Pyt in een cabrio rond. Weer een optocht naar de kade en ze worden massaal door het hele dorp weer uitgezwaaid.
  

Tot volgend jaar!

FR

2 gedachtes over “Sint Piter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s