Feestdag DIY: Leap-day-time-capsule

  

Wat een prachtige dag is het vandaag en ook nog een hele bijzondere dag het is namelijk 29 februari. Een leap day, oftewel een schrikkeldag!

Een schrikkeldag komt maar 1 keer in de vier jaar voor. Daarom een geliefde datum om te trouwen (behalve in Schotland en Griekenland daar geloven ze dat het ongeluk brengt). In andere landen bestaat er juist weer sinds de Middeleeuwen een gebruik dat vrouwen, vrijgezelle mannen ten huwelijk mogen vragen. 

Een schrikkeldag staat wereldwijd bol van tradities. Zo worden er heuse schrikkelkoeken gebakken in België en Noorwegen. In andere landen erkennen ze schrikkeldag als “zeldzame ziekte dag” en wordt er dan aandacht gevraagd voor onderzoek naar kwalen waarvoor nog geen geneesmiddel bekend is.

Naast de tradities bestaan er ook spreekwoorden rondom een schrikkeldag. In Schotland bestaat het gezegde ‘Leap year was ne’er a good sheep year’ dit betekent zoiets als een ongeluksjaar voor boeren. In Italië kennen ze het spreekwoord: ‘anno bisesto, anno funesto’. De vrije vertaling hiervan is, een schrikkeljaar is een noodlottig jaar.

Ben je op een schrikkeldag geboren dan ben je een schrikkelkind. Wist je dat Superman schrikkelkind is? Wil je naar een groot verjaardagsfeest dan kan je naar Texas, Anthony. Deze stad heeft zich uitgeroepen tot leap day capital en ze geven een groot feest voor alle schrikkelkinderen. Je moet je wel verplicht legitimeren om aan te tonen of je echt op leap day geboren bent. 

‘Schrikkel’ schijnt te zijn afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘scricken’, dat ‘springen’ betekent. In de Engelstalige wereld staat de kikker symbool voor leap year. Een sprong in de tijd. Met een tijdscapsule maak je ook een sprong in de tijd. Finn en ik maken een mooie tijdscapsule met een verzegelde dop waarop we een kikkertje vast zetten. Er in zit een briefje met belangrijke feitjes over Finn zijn leventje nu. Ik ben benieuwd hoe het met die feitjes staat over vier jaar als we de fles mogen openen! 

MR 

NB op ons pinterest bord Schrikkelbord vind je nog meer leuke ideeën of oude prenten en extra informatie over schrikkeldagen! 

Advertentie

9 gedachtes over “Feestdag DIY: Leap-day-time-capsule

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s