About books and reading: Boekenweek

  

Met het einde van deze editie van de boekenweek in zicht, is het misschien wel leuk om te vertellen, dat ik ooit een prijs heb gewonnen in het kader hiervan. Niet voor een boek natuurlijk, zelfs niet voor een opstel, maar wel voor een schets van mijn lievelingsboek.

Toen ik nl. als zevenjarig kind zes weken in het ziekenhuis lag, kreeg ik van mijn ouders twee boeken over de toen immens populaire televisie serie “Swiebertje” cadeau. Ik heb ze stuk gelezen en later mijn interpretatie ervan in een tekening weergegeven. Daar won ik die prijs mee.

Het boekenweekgeschenk kwam later in beeld, toen bleek dat mijn tweede man het een sport vond, om dat elke keer te verkrijgen. Dus kochten we juist in die week boeken, voor onszelf of voor een verjaardag die er toch zat aan te komen.

Nu staat er in de bijlage Vrouw van de Telegraaf, no 40.163 124E jaargang, dat 79 % boeken nog steeds het liefst op papier leest en dat doet me plezier. 

Maar tegelijkertijd denk ik ook 79% waarvan? WELKE MENSEN? 79 % van de lezers van de Telegraaf zullen ze misschien bedoelen, of van alle Nederlanders die nog lezen? En hoeveel zijn dat er dan?

In de Telegraaf van dezelfde dag staat een meer genuanceerd artikel,  en daarin blijkt uit de reacties van de stelling van de dag dat  “het” boek nog lang niet ten dode is opgeschreven en dat het de 3248 respondenten op deze stelling zijn, waaruit die 79% gehaald is.

“Lezen verruimt je geest” luidt de kop, en daar ben ik het helemaal mee eens. Al lees je alleen maar alles op Twitter, Facebook enz, net als mijn zoon van bijna 18; je verrijkt je taal er wel mee .

Ik kan alleen maar uit eigen ervaring spreken en ben blij met elk boek, dat ik in handen krijg.

Daarom geniet ik er ook van, dat ik bij Terre des Hommes bij alle boeken die afgedankt worden, nog van alles vind, dat de moeite waard is om te lezen. Hoe zou dat met een oude E-reader gaan?

Het mooiste bericht kwam deze week van mijn oudste dochter, zij heeft via het tv programma Koffietijd een boek gewonnen!

Het is de openhartige autobiografie van Femke Halsema, over haar politieke carrière en ik mag het zeker lenen. Een recensie hierover zit er vast wel in en daarmee is de cirkel weer rond.

Groet S.H

Advertentie

2 gedachtes over “About books and reading: Boekenweek

  1. hahaha ja die sport is herkenbaar, al is het voor mij om ook echt morgen te gaan reizen met de trein gratis en het boekenweekgeschenk in mijn tas, wat ik dan ook doe, gezien ik morgen minimaal 2 uur onderweg ben, is dan het boekje ook te gaan lezen, starten, of ik het uitlees is een tweede 😉

    X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s