Krankzinnig

 
Theoreticus, natuurkundige en schrijver Lawrence Kraus, geboren te New York in 1954, publiceerde onlangs een nieuw boek waarin hij de stelling poneert dat het ontstaan van het universum te danken is, aan een krankzinnig toeval in de eerste miljardste seconde ervan. 

Symmetrische natuurwetten hebben op dat moment een onbepaalde uitweg gekozen en daaraan hebben wij ons hele bestaan te danken. Dat alles is zoals het is, beschouwt hij als een geweldig cadeau, een gelukkig ongeluk.

Vanaf de oerknal is ons heelal doortrokken van de invloed van het higgsveld; dit geeft materiedeeltjes massa en wordt geregeerd door kernkrachten. De massaverschillen zijn daarom cruciaal en zonder massa zijn er geen massaverschillen en is er geen leven op aarde mogelijk. 
Het higgsveld maakt ons universum dus zo rijk en gevarieerd en het bestaan ervan werd in 2012 aangetoond, toen met de LHC-deeltjes- versneller in Genève het higgsdeeltje werd gevonden.

Behalve fysicus is Kraus ook een overtuigd atheïst, maar ondanks dat zijn boek The Greatest Story Ever Told (So Far) heet, is het volgens hem geen aanval op de Bijbel of het geloof, maar een ode aan de natuurkunde. In de wetenschap moet je (volgens hem) namelijk niet vragen naar het waarom van de dingen, maar hoe het komt dat ze zijn zoals ze zijn.
Daarmee gaat hij m.i. voorbij aan het feit, dat juist het waarom voor veel mensen belangrijk is. In de filosofie, op spiritueel gebied en bij vele religies, staat met name deze vraag, naast het wat, het wie en het hoe centraal.
Deze laatste vragen worden voor mijn gevoel heel goed door de theorie van Kraus beantwoord:

O Shiva, wat is uw werkelijkheid? 
Wat is dit verbazingwekkende universum? 

Wat vormt de kiem?

Wie draait het wiel van het universum?

Wat is dat leven achter de vorm dat vormen doordringt? 

Hoe kunnen wij er volledig in binnengaan,

ontstegen aan ruimte en tijd, aan namen en aanduidingen?

Breng helderheid in wat duister voor mij is !

(Uit de heilige tekst van Shiva-aanhangers in Kashmir.
En om voor de rest met Kraus te spreken: “Waarom? ; Daarom!”

Groet SH
NB. Het volledige interview met Kraus, door Martijn van Calmthout is te vinden in de bijlage over wetenschap, literatuur & andere hoofdzaken Sir Edmund, jaargang 4, nr 5 van de Volkskrant.
Wil je meer weten over hoe ons universum uit het niets is ontstaan? Lees dan “De evolutie van het heelal” van Hubert Reeves als inleiding hierop.

ISBN Nummer: 90-6012-12-614-9
Of kijk op Wikipedia
Te verkrijgen bij www.bol.com

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s