Blije kip

Maandag was ik me er nog niet zo van bewust, maar gisteren hoorde ik dat het deze week, de week zonder vlees is, als je die uitdaging tenminste aan wilt gaan.

Toevallig hadden we die avond vegetarische pizza op het menu staan (zelf opgeleukt met kaas, champignons, ui en tomaat), dus geen vuiltje aan de lucht dacht ik, totdat ik me realiseerde, dat er ’s middags paté op mijn boterham zat.

Oh jé,  dan slaat bij mij de twijfel alweer toe. Kun en mag je er dan nog wel aan meedoen? Waar ligt de grens en wie controleert of bepaalt dat?

Ik had mijn vriezer hiervoor al vol liggen, maar wat gebeurt er met het vlees dat we deze week niet kopen? Wat gebeurt er met de beesten die deze week niet voor de verkoop afgemaakt hoeven te worden?

Worden ze vergast? Afgevoerd naar het buitenland? Vernietigd?

Vragen waar je niet zo gauw antwoord op krijgt. Maar misschien is het wel interessant om te kijken hoe men hier mee omgaat.

Natuurlijk weet ik heel goed dat je zelf de grenzen bepaalt, jij weet waarmee je begint en waarmee en wanneer het ophoudt en dat jij de enige bent die dat kan controleren.

Mijn zusje is al jaren parttime vegetariër en kan het voor zichzelf prima verklaren, als ze een keertje van het pad afwijkt. Dan moet het voor mij ook best wel een weekje vol te houden zijn, vooral omdat er al eerder oproepen in de media waren om het eens met zijn allen één dag per week te gaan proberen en dat doen wij als gezin nu al een tijdje, om de CO 2 uitstoot te verkleinen.

In hoeverre of dat het milieu, het dierenwelzijn en onze toekomst nu echt ten goede komt ? De tijd zal het leren.

De Lidl speelt op een leuke manier op de actualiteit in door een paar intrigerende weetjes over dit onderwerp te ventileren, het blijkt namelijk dat je hiermee per persoon 7 maanden douchewater en 111 kilometer autorijden bespaart en ėėn blije kip redt.*

Ook gooien ze net als bijvoorbeeld de Albert Heijn en de Aldi hun vegetarische producten in de aanbieding, wat natuurlijk mooi meegenomen is!

Het was een huisgenoot( ik zal niemand met name noemen) die me op deze actie wees, dus mag het hele gezin er aan meedoen. Niemand hier zal het erg vinden om bepaalde recepten met bijvoorbeeld eieren en kaas deze week twee keer tegen te komen, tenslotte zijn we geen veganisten….

Maar over vissen, kreeften, mosselen enzovoort zit ik nog te twijfelen, ook dat is vlees . Ook dat zijn dieren.  Toch?

Voor wie meedoet;  veel succes en in ieder geval  is het een enorme  verkleining van jouw  mondiale footprint!

Groet SH

*Kijk voor meer informatie op week zonder vlees.

Advertentie

2 gedachtes over “Blije kip

  1. Ik doe er niet aan mee, maar wij eten niet altijd iedere dag vlees. Bovendien het vlees dat wij eten heeft geen enkele negatieve invloed op de aardkloot, dus ik voel mij helemaal niet geroepen om mee te doen. En een visje op z’n tijd is ook erg lekker, maar de keuze vind ik nogal beperkt in NL.
    Verder een goed initiatief!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s