Bedankt

  
 
“Wat een schatje. Wat is ze blond. Wat lief”, aldus een collegaatje van mij over Olivia. We komen elkaar tegen op straat. Olivia en ik zijn onderweg naar de supermarkt. Mijn collegaatje en ik kletsen snel een beetje, en dan gaan we elk weer onze eigen weg.

Complimenten ik strooi er mee. Soms bewust, vaak onbewust, maar ik meen ze altijd. De reacties zijn dan weer verschillend. Hoe mensen reageren is dan weer heel verschillend. “Oh wat heb je dat goed gedaan!” zeg ik. “Tsja, nou ja het moest gebeurden”, is de reactie. “Ja, ik weet dat het gebeuren moet, maar dan nog heb je het wel goed gedaan”‘ denk ik dan. “Wat zit je haar mooi”, zeg ik tegen een collega. “Dat heeft de kapper gedaan. Zij heeft m’n haar gekleurd”. En natuurlijk de herkenbare: ” Wat een gave broek!”. De reacties op een soortgelijk compliment als deze kunnen verschillend zijn: “Oh, deze? Deze is al zo oud”, of “Nou, hij was maar een tientje in de uitverkoop hoor”, of “Het is geen……….” en vul dan maar een willekeurig merknaam in. “Een oude broek zeg je? Maar een tientje? Oh, en is het niet van dat super merk? Oh nee, dan trek ik mijn compliment in. Bij nader inzien, ga maar naar huis en trek maar een andere aan”. 
Ik denk echter dat mijn reactie ook niet altijd gepast is. Negen van de tien keer zeg ik: “Bedankt”. Als ik dat zeg beginnen mensen vaak te lachen en kijken ze me vreemd aan. Of ik zeg: “Bedankt, ik vindt deze broek ook vet gaaf”. Echter betrap ik me erop dat ik het soms niet eens ben met complimenten, maar goed je mag dan ook kritisch zijn. Kinderen reageren eigenlijk altijd hetzelfde: ze beginnen altijd te stralen wanneer ik hen een compliment geef. In mijn groep twee oefenen we regelmatig met het geven en ontvangen van complimenten. “Ik vind dat Jens mij goed geholpen heeft”, aldus Willy. Jens begint te lachen: “Bedankt Willy”. Ik vind het knap van Willy en Jens. Ik hoop dat ze dit voor altijd vasthouden.

Als we thuiskomen, met een tas vol boodschappen, check ik mijn telefoon even. Ik was deze vergeten en ligt nog op tafel. Ik zie een whatsappje van mijn collega: ” Wat word ik toch altijd blij als ik jou tegenkom!! Geniet van je weekend!!” Ik begin te stralen, ik lach: ” Wauw!! Wat een lief compliment! Super lief. Jij ook een fijn. Weekend” app ik terug. De rest van de dag heb ik vleugels. Wat een compliment al niet kan doen. 

ER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s