Het Facebook-plaatje

  
“Het gras is altijd groener….”, de woorden die ik mezelf hoor zeggen tegen een vriendinnetje.”Ja maar, mensen zeggen altijd tegen mij dat ik het zo mooi voor elkaar heb allemaal”, zegt zij weer tegen mij. Mijn antwoord: ” Dat is het Facebook-plaatje, en dat is wat mensen willen zien en geloven. En het is wat mensen willen laten zien”.

Het Facebook-plaatje, inmiddels een begrip in mijn vocabulaire. Het zijn de duckface-foto’s, de-ik-zit-hier-heel-nonchalant-op-een-prachtige-berg-foto’s, de kijk-mij-hoog-springen-op-het-strand-foto’s, de ik-duw-de-toren-van-Pisa-om-foto’s. Het zijn de profielfoto’s van de stelletjes gelukkig in het zonnetje, het is de profielfoto van de kersverse moeder met kind, het is de profielfoto van de voeten op het parelwitte strand met helderblauwe zee. Het zijn de foto’s van de salades, de cocktails, de wijntjes, the happy families. Het zijn de hashtags van Twitter. “Ja, Twitter kan ook onder het Facebook-plaatje vallen”. #lovemylife, #yolo, #nomakeup, #nofilter, #vakantie, #coffee.
Een en al positiviteit op Facebook, Twitter, Instagram en ander socialmedia fratsen, waar ik het bestaan niet van weet, omdat ik leef onder een steen. En ik houd van deze positiviteit, van deze Facebook-kneuterigheid. En ja het klopt, ook ik maak selfies, spring er op het strand op los, fotografeer mijn voeten in het zand, post mijn wijntjes, zet een foto op Facebook wanneer mijn prachtige Olivia geboren is, post met hashtags zoals: #altijdblijvendansen, #weetIkveeldathashtageigenlijknietbijFacebookhoort. Wat je echter niet ziet: ik maak veel selfies, voordat ik een keer een fatsoenlijke te pakken heb. Ik moet 30 keer springen, omdat ik al geland ben wanneer de foto wordt genomen, ik mis met mijn vinger de vlag bij Buckingham Palace. En mijn duckface? Die ziet er gewoon niet uit. Waarom ik post op Facebook? Uit enthousiasme, vanuit positiviteit. En als je dat allemaal doet krijg je het Facebook-plaatje.

Het Facebook plaatje maakt mensen onzeker. Het zorgt ervoor dat het gras groener lijkt bij de buren. Het zorgt ervoor dat het gras groener lijkt aan de overkant (help?).Wat zeg ik het gras lijkt niet alleen groener, het is ook nog een netjes gemaaid. Maar is dat erg? Nee, dat vind ik niet. Ik vind het wel mooi om te zien wat de highlights zijn van iemands leven. Of wat de kleine dingen in het leven zijn die hen doen glimlachen. 

ER

Advertenties

Een gedachte over “Het Facebook-plaatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s