About Books And Reading: Adriaan Mole, misschien

  

Halverwege de jaren tachtig (van de vorige eeuw, schijn je er heden ten dage aan toe te moeten voegen), schreef Sue Townsend : “Het geheime dagboek” en “De groeipijnen” van Adriaan Mole, 13 3/4 t/m 16 jaar oud.

Zelf eerst nog nooit gelezen, maar er wel veel over gehoord, dus toen ik ze laatst als afdankertjes ergens tegen kwam, was ik er heel erg blij mee. Nu kon ik ze misschien alsnog aanraden aan de jeugd van vandaag!

Maar gaandeweg het eerste deel besefte ik, dat die vlieger misschien niet op zou gaan. Want zou deze jeugd nog weten wat Tippex is? Of een telegram? Zouden ze nog een collect call kunnen maken, of überhaupt weten dat mensen vroeger bij voorkeur schriftelijk communiceerden? En dat dat wel wat meer tijd nodig had dan de appjes en sms jes die je elkaar tegenwoordig stuurt? Voor mij was het een feest der herkenning toen het huwelijk van Charles en Diana voorbij kwam, de Falkland oorlog en Tatcher en Reagan. Maar willen zij dat nog wel weten? Het is een tijdsbeeld natuurlijk. Geschiedenis . Of maakt het niet uit voor een boek wanneer het geschreven is vroeg ik me af. Als het genoeg meerwaarde heeft, lees je misschien vanzelf over dat soort dingen heen. 

Kijk maar naar de klassiekers
Zo beschouwd, hebben deze boeken misschien wel die potentie. De puberale zoektocht naar erkenning en bevestiging gaat eeuwig door, ondanks je eigen gekte en die in je omgeving. En daarbij moet gezegd worden dat de ontwikkelingen hilarisch zijn, met een voor een puber heel bevredigend einde. Dus voor alle jongens en meisjes die ik ken: Hoe oud je ook bent, ga het lezen!
Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Adriaan Mole. Wie hem hebben wil, mag hem komen halen.
Groet SH

NB. 

Vertaling: Huberte Vriezenkoop

Uitgeverij: De Fontein

Een gedachte over “About Books And Reading: Adriaan Mole, misschien

  1. Ik denk dat elk boek potentieel heeft voor de jeugd van tegenwoordig. Het hangt er vanaf wat ermee gedaan moet worden. Wil je eens gaan kijken op mijn blog? Ik heb je/jullie een zwaard gegeven… 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s