About books and reading

  

Mijn oudste zus ontpopte zich al heel jong tot de onderwijzeres die ze eigenlijk is. De liefde voor lezen is me door haar bijgebracht. We speelden heel vaak” schooltje” en dankzij haar kon ik al lezen voordat ik naar de lagere school ging. En dankzij de welwillende medewerksters van de Vlielandse bibliotheek mocht ik al ver voordat ik twaalf werd, boeken lenen die eigenlijk voor volwassenen waren bestemd, omdat ik alles van de jeugdafdeling al uit had.

Ik heb altijd getracht om die liefde op mijn kinderen over te brengen, en al beschik ik helaas niet over het didactisch vermogen van mijn zus, bij drie van de vier is het redelijk gelukt.

Zodra ze konden lopen en praten sleepte ik ze mee naar de bieb. Elke avond, tot ver na de leeftijd waarop dat nog eigenlijk gewenst was, tot ver na bedtijd zelfs, als we weer eens werden gegrepen door het verhaal, heb ik ze voorgelezen en op veel verjaardagen en met Sinterklaas kregen ze een boek cadeau.

Bij alle drie mijn dochters staat dan ook een goed gevulde boekenkast in de kamer en omdat ik een alleslezer ben en ook omdat onze smaak aardig overeen komt, mag ik weleens wat lenen om te lezen.

Tot mijn grote genoegen hebben ze me laatst zelfs gevraagd om af en toe een recensie te schrijven over de boeken die ik lees en hoe leuk is dat! Ik ben nergens aan gebonden, kan nog steeds alles lezen wat ik wil en mag daar nu ook mijn mening over geven.

De grote uitdaging is natuurlijk om ook eens buiten de gebaande paden te treden, anders wordt het te eentonig.

Dus de volgende keer bespreek ik het vervolg op “Angela’s Ashes” van Frank McCourt. Wie het eerste deel nog niet gelezen heeft, moet dat maar snel gaan doen, want dit is een aangrijpend waargebeurd verhaal wat je absoluut niet wil missen.

Daarnaast schrik ik nog altijd van het nog steeds wijdverbreide analfabetisme in de wereld en juich ik de initiatieven van Laurentien Brinkhorst toe om dit verschijnsel tegen te gaan.

Omdat iedereen voor zijn eigen vakgebied altijd roept, dat de missie al geslaagd is, als je maar 1 iemand hebt gered, kan ik maar een ding zeggen:

Alie bedankt!

Groet SH

3 gedachtes over “About books and reading

Plaats een reactie