Toevallig
Een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd gelezen heb, is “Eddie’s bastaard”, van William Kowalski. Het was zijn eerste boek, maar dat zou je niet zeggen, het leest als een trein. Het is compleet, het is af en heeft geen losse eindjes. Mede dankzij de fantastische vertaling van Molly van Gelder natuurlijk, kom je de mooiste zins- en gedachtenwendingen tegen.
Samen met de verteller duik je in de onweerstaanbare geschiedenis van de familie Mann. Aan de hand van de ontwikkelingen in zijn eigen nogal ongewone jeugd, wordt je meegezogen in de vele verhalen, die zijn opa ondanks een dreigende Korzakov nog weet te herhalen. En alhoewel het dagboek van zijn over-overgrootvader en naamgenoot pas aan het eind van historie weer opduikt, geeft dit ons nog meer inzicht in het totaalplaatje, omdat de verteller er rijkelijk uit put, vanuit zijn volwassen perspectief.
Helderziendheid, reïncarnatie, (klop-)geesten, telekinese, telepathie; het paranormale wordt in deze roman niet geschuwd, maar is dusdanig in het verhaal verweven, dat het in eerste instantie niet eens opvalt en daarna heerlijk normaal is, waardoor je het ook aan de spirituele verbeelding kunt toedichten.
Andere thema’s, zoals liefde, incest, dood , verraad en vertrouwen komen voorbij, zoals je bij een familiedrama mag verwachten; en sommige van de verbeelding book challenge 2016 uitdagingen, komen en passant ook nog aan bod, dus kan ik onverwacht zomaar weer wat punten van mijn lijstje afstrepen.
★7: het is een debuut
♡8:nog een familieverhaal
★11: spiritualiteit
♡22: de hoofdpersoon is wederom jonger dan 12 jaar(in het begin. )
Maar wat het vooral is: ★punt nummer 26!; Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes. Zoals heden en verleden, verleden en toekomst/verleden en nog verder verleden!
Toevallig had ik het er vorige week nog met iemand over, dat het moeilijk zou zijn, om daar een goed boek over te vinden, maar onverwacht kwam dit opeens op mijn pad. Bij andere boeken doet dat dan toch wat gekunsteld aan. Bij deze roman is het juist volkomen organisch en puur. Je houdt van dat kleine jongetje, dat zijn plaats zoekt in de wereld, want; wie weet er nou wel wie zijn vader is, maar kent zijn moeder niet? Alleen met dat gegeven al, houd je het niet droog.
” Het is tijd om niet meer achterom te kijken, maar mijn aandacht te richten op wat voor me ligt”.
Vrij naar WK
Groet SH
ISBN 90 414 0395 7
1999 uitgever Anthos, Amsterdam
All rights: William Kowalski
Klink na ’n goeie boek.
LikeLike
Bedankt voor de tip!
LikeLike