About books and reading: De zwarte schapen van Oranje

Sociologe Jolanda Withuis beschrijft in haar onlangs verschenen biografie Juliana: Vorstin in een mannenwereld, enkele opmerkelijke nieuwe feiten over het leven van onze vroegere koningin en over haar huwelijk met Prins Bernhard. 

Deze biografie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en Withuis kon ondermeer gebruik maken van nooit eerder gepubliceerd privé materiaal. Het boek deed veel stof opwaaien en het kwam bij met name Prinses Irene hard aan, wat ik zeer begrijpelijk vind; het gaat tenslotte over haar ouders en veel direct betrokkenen zijn nog in leven. 

Withuis stelt echter dat een historicus “interpreteert, terwijl je er niet zelf bij bent geweest”, en dat zij duidelijk aangeeft wanneer het om feiten of om interpretatie gaat.

Dit zou je ook kunnen zeggen over het boekje: De zwarte schapen van Oranje, van de research-journalist Hendrik Jan Korterink, wat ik onlangs in handen kreeg en wat gepubliceerd werd in 1992, maar het verschil ligt natuurlijk in de tijd waarin de gebeurtenissen zich afspeelden.

Dit boek is niet alleen de biografie van Wilhelmina Wenneker, de vrouw die 25 jaar lang de minnares was van Prins Hendrik (de man van koningin Wilhelmina), maar het biedt tevens een verrassende blik achter de koninklijke schermen en het dubbelleven van deze prins in de eerste dertig jaar van de vorige eeuw.

Korterink heeft zich hierbij gebaseerd op verklaringen van toen nog in leven zijnde getuigen en vele openbaar toegankelijke bronnen. 

“Bij gelegenheid ontmoette hij mr. Pim Lier (de vermeende zoon van Prins Hendrik. SH) en toen zijn interesse eenmaal was gewekt, rustte hij niet voor hij alles wist van deze merkwaardige familie .” zo wordt vermeld in de tekst op de achterflap en de rest is geschiedenis.

Voor wie zich door het hele verhaal heen weet te worstelen zullen deze en nog vele andere geheimen onthuld worden. 

Groet SH

NB: bronnen Het Parool, de Volkskrant, Nieuws.nl

ISBN 9023435230 Juliana. Vorstin in een mannenwereld. Nieuw!!

ISBN 9072540549 De zwarte schapen van Oranje. Tweedehands!

Verkrijgbaar bij o.a bol.com

Advertentie

2 gedachtes over “About books and reading: De zwarte schapen van Oranje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s