Plastic versus papier?

Al in november 2013 presenteerde de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel om het gebruik van plastic tasjes ( toen in de gehele EU nog 8 miljard per jaar volgens Brussel) terug te dringen. Elke lidstaat mocht zelf een manier verzinnen om hieraan mee te werken en sinds januari 2016 zijn in Nederland de gratis plastic tasjes verboden.

Tot nu toe heeft de Inspectie Leefomgeving&Transport nog geen enkele boete uitgedeeld aan winkelbedrijven die zich niet aan dit verbod zouden houden, maar zijn er na meldingen van het winkelend publiek wel 30 bedrijven op hun tassenbeleid aangesproken.

Het verbod moet mensen dus stimuleren om zelf een tas mee te nemen als ze boodschappen gaan doen en volgens brancheorganisatie NRK Verpakkingen heeft de maatregel zeker effect gehad, al kon die in januari jl. nog geen harde cijfers geven. 

Die werden afgelopen dinsdag echter wel bekend. Een onderzoeksbureau berekende in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat sinds de klant er voor moet betalen 71% minder plastic tasjes over de toonbank gingen. En volgens Rijkswaterstaat eindigde 40% minder als zwerfafval. Het helpt dus wel!

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Pv/dA), die verantwoordelijk was voor de invoering van het verbod stelde dan ook dat het al met al een grote winst voor het milieu is: “Er wordt niet alleen minder geproduceerd, er is ook een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water. ”

Nu zijn er echter veel winkeliers overgestapt op het meegeven van papieren tassen als alternatief, want veel mensen hebben namelijk het idee dat dit veel milieuvriendelijker is. Alleen klopt daar volgens Linda Nijenhuis van Milieu Centraal helemaal niets van. 

“Als je kijkt naar de milieufactoren, dan is een papieren draagtas meestal vervuilender dan een plastic tasje. Er is veel meer materiaal nodig om dezelfde draagkracht te krijgen en hij gaat minder lang mee. ”

Oeps nooit geweten! Eigenlijk zouden gratis papieren tassen ook verboden moeten worden!

Dus een rolkarretje, een rugzak of een big shopper, alles is in de ogen van Nijenhuis goed, het materiaal maakt ook niet uit; “Zolang je het maar kan hergebruiken. ”

Al zou je het alleen maar voor je portemonnee doen, zo hadden mijn oudste dochter en ik al bedacht. Als een gemiddelde Nederlander volgens de cijfers uit Brussel 71 tasjes per jaar gebruikt, scheelt dat in een gezin van vier personen, bij een kostprijs van €0,20 per tasje op jaarbasis €56,80!

Toch een leuke boodschappenwagen vol!

Groet SH

NB. Bronnnen: NOS, Volkskrant, Nieuws.nl

Advertentie

5 gedachtes over “Plastic versus papier?

  1. Hier in SA betaal ons ook vir die plastieksakkies,maar dis asof dit nie veel help nie.Ek sien min mense met hul eie verpakkings…ek het ’n hele paar lapsakkies wat ek altyd saamdra winkels toe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s