Be-Sparen 2

Hoera!
Gelukkig blijk ik wat vandaag de dag als een ‘gemiddeld’ Nederlands gezin (2 tot 3 personen) wordt beschouwd, te hebben! De Stichting Natuur en Milieu gaat bij de berekeningen voor hun energiebespaartips op jaarbasis, in de Klimaatgids 2.0, namelijk van deze gezinsgrootte uit. Lekker makkelijk!

Voor de rest blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om alle tips hier uit, op je eigen situatie toe te passen. Soms rijst er bij mij grote twijfel en soms blijf ik met een paar vragen zitten.

Een aantal zaken zijn wel helder: Ik heb bijvoorbeeld geen auto, geen vaatwasser, geen pc en geen droger meer dus daar valt niets op te besparen. Voor de laatste drie komt dat neer op €210 per jaar en voor een auto op €475.
Dat wil dus zeggen dat dat besparingen zijn, die ik had kunnen uitvoeren toen ik ze nog had. Nu ik ze niet meer heb; mag ik ze dan nog meetellen of ga ik zekerheidshalve maar uit van de huidige situatie? Maar, ja als ik ze nog wel had gehad, dan had ik zeker die autobanden op spanning gehouden; de autoramen wagenwijd open en de -airco uitgezet en had ik meegedaan met het Nieuwe Rijden; draaide de afwasmachine nooit halfvol en had ik ook de was aan de lijn gehangen, dus helemaal eerlijk voelt het niet…..

Nu is het ook zo dat er in elke lamp in huis al een spaar- of ledlamp is gedraaid, dat de cv-ketel jaarlijks onder houden wordt, dat er tochtstrips voor de brievenbus zitten, dat de verwarming altijd op 20° graden staat (of bij afwezigheid op 15°) , dat de radiatoren vrij hangen
en dat er op de deur naar de gang een dranger zit. Dat ik op gas kook en de wasmachine alleen maar met een volle trommel laat draaien. Dus daar gaat een besparing van totaal €551,50 mee verloren.
Die mag ik ook niet meer meetellen?!!

En dan nog even over die wasmachine. Daar zou ik dus nog wel 30 euro op kunnen besparen, door altijd op 30° te gaan wassen. Dat schijnt te worden aanbevolen bij/met de huidige generatie wasmiddelen. Ook met de witte of de bonte was. Maar, ja dat is dan weer in tegenstrijd met het advies van de wasmachinefabrikant. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je de machine namelijk regelmatig laten draaien op hogere temperaturen en af en toe zelfs leeg op 95° om problemen te voorkomen. En op een kapotte wasmachine zit toch ook niemand te wachten? Ik zeker niet. En ook dat is niet goed voor het milieu, toch?
Maar als ik dan een nieuwe zou moeten aanschaffen, dan natuurlijk eentje met AAA-label, want dat levert dan wel weer een besparing op van €35,00 per jaar.

Verder mijmer ik over de airco, die ik thuis nooit heb bezeten. Met zo’n ding was ik, los van de aanschafprijs, per jaar toch ongeveer €370 duurder uitgeweest! Soms moet je een kleine investering doen, om het hogere doel te bereiken Volgens de gids.

Blijven er dan nog wel mogelijkheden tot besparen over? Zo kun je je afvragen. En hoe hoog is mijn energierekening eigenlijk? En het belangrijkste: hoeveel minder is de CO2 uitstoot door al deze besparingen?

Wordt vervolgd.

Groet SH

Advertentie

2 gedachtes over “Be-Sparen 2

  1. Dat is het! Precies! Wat kun je nog meer doen? Mijn oudste dochter gaat mee doen aan het ‘Plastic Dieet’ . ik hou mijn hart vast. …… Groetjes terug

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s