Vrouwenoorlog


Wat is pijn?Wat is de zin van chronische pijn? Wat is de zin van reuma, migraine of fantoompijn? Wat is de biologische noodzaak van pijn bij natuurlijke processen zoals menstruatie of bevalling?

 Is er een verband tussen bewustzijn, intelligentie en pijnbeleving?

Frank T. Vertosick jr. is migrainepatient vanaf zijn twaalfde; neurochirurg en specialist in de palliatieve zorg. In zijn eerste boek “Pijn” probeert hij op al deze vragen en meer een antwoord te geven en dit, in zijn ogen, biologische fenomeen met behulp van citaten en verhalen een plaats te geven in het menselijk bestaan.  Alleen de mens heeft namelijk de eigenschap om ook angst voor toekomstige pijn te kunnen voelen, vaak nog erger dan de pijn zelf. Hoe valt dan daarmee de nog steeds groeiende wereldbevolking te rijmen? 

Alleen de mens heeft namelijk de eigenschap om ook angst voor toekomstige pijn te kunnen voelen, vaak nog erger dan de pijn zelf. Hoe valt dan daarmee de nog steeds groeiende wereldbevolking te rijmen? Immers toen Adam en Eva uit het paradijs verbannen werden, voegde God hen toe: “In smart zult gij kinderen baren! ” En tot op heden is in de Westerse wereld de discussie natuurlijke bevalling versus pijnbestrijding nog gaande. Dat dit vele oorzaken heeft en hoe het er in andere culturen aan toe gaat, wordt uitgebreid behandeld in hoofdstuk vijf.

Vertosick werd toen hij zich verdiepte in de gebruiken rondom de geboorte het meest getroffen door dat van de Azteken in het oude Mexico. Als daar een vrouw stierf tijdens de bevalling werd ze als een krijgsheld begraven en kreeg haar gezin een toelage. De Azteken brachten mensenoffers en voetbalden met mensenhoofden, maar hadden een diepe eerbied voor vrouwen.
Bevallingen werden door hen beschouwd als de ‘Vrouwenoorlog’ en inderdaad, wie anders hebben zoveel moed om “een haast ondraaglijke beproeving te aanvaarden, gewoon omdat er geen alternatief is?”

Daar verdien je toch bijna wel zeker militaire eer voor!

Groet SH
Oorspronkelijke titel ‘Why We Hurt’

Vertaling Vivian Franken

Uitgeverij Contact Amsterdam/Antwerpen

Advertentie

Een gedachte over “Vrouwenoorlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s