Dilemma’s

Je staat er niet dagelijks bij stil. Ik tenminste niet, alhoewel ik er wel dagelijks een of meer in handen heb, maar ook de productie van een boek kost energie. En ook dit heeft de uitstoot van CO2 tot gevolg.
Vanaf het schrijven van een manuscript, tot het drukken en het transport en de opslag van een boek, alles kost materialen, land, water, chemicaliën, grondstoffen en fossiele brandstoffen.
Volgens uitgeverij Penquin, die er tenminste eerlijk over is, levert dat een uitstoot van 2,5kg CO2 per pocket op.

Nu blijkt echter uit metingen dat twee factoren een belangrijke invloed hebben op de klimaatimpact van een boek: de papiersoort en het ontwerp van de uitgave. Duurzaam papier verlaagt de uitstoot per ton gebruikt papier en het design kan de hoeveelheid papier beperken.

Desalniettemin als je dus jaarlijks zes nieuwe boeken minder zou kopen, bespaar jezelf 15kg CO2, om over het lezen bij een bedlampje, het verpakkingsmateriaal enz. nog maar niet te spreken.

Nu zou je kunnen concluderen, dat het dan misschien beter is om dan maar digitaal te gaan lezen, maar ook dit is milieubelastend. Wat dacht je bijvoorbeeld van de chemicaliën en materialen, zoals kunststoffen en schaarse metalen die nodig zijn voor de productie van het apparaat waarop je dat doet? En wat te denken van het energieverbruik ervan?
En ook voor het dataverkeer is veel energie nodig. Wereldwijd verbruiken dataservers een enorme hoeveelheid elektriciteit.
Pas als je meer dan dertig boeken per jaar leest is de aanschaf van een e-reader boven dat van een boek te verkiezen, volgens diverse websites.

Wat kun je dan het beste doen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten als je toch wilt blijven lezen? Boeken lenen! Bij de bieb of in je omgeving. En leen je eigen boeken uit.
Tweedehands boeken kopen is natuurlijk ook een goed idee of heel lang met je e-reader doen is een andere optie.

Deze tips komen natuurlijk, hoe kan het ook anders, uit een boek. ‘Red de Wereld’, van Alex Shimo-Barry en Christopher J. Maron.
Hoe het dan moet met de werkgelegenheid in de uitgeverswereld, de drukkerijen, de boekhandel enz? Daar reppen ze niet over, laat staan over het inkomen van de auteurs van al die prachtige boeken.

Maar laten we daar dan ook even bij stilstaan.

Groet SH

Bronnen:
www.papierenkarton.nl
www.milieucentraal.nl

Red de Wereld ISBN nummer: 978 90 5767 314 6

Advertentie

6 gedachtes over “Dilemma’s

  1. De bieb ben ik groot fan van en zal het altijd blijven. En van het geld dat je niet aan je boek verspilt, dat doe je maar voor iets goeds inzetten bijvoorbeeld. Het is niet zo moeilijk allemaal. Je redt de wereld met ze allen. Gewoon doen.

    Like

  2. Mijn e-reader heb ik al sinds 2011 en doet het nog steeds prima hoor! Daarnaast kom ik zowat iedere dag in de bieb…

    En wat dataservers betreft, een Delftse start up, Nerdalize genaamd, heeft bedacht dat als je die servers bij mensen thuis plaatst – je die restwarmte kunt gebruiken om water te koken om mee te douchen 🙂

    Like

  3. ach kom, wij zijn vooruit gegaan hoor! Mijn zoon had in de zeventiger jaren een studentenbaantje bij de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Maastricht. Het afvalwater ging sowieso ongezuiverd in de Maas en bij mislukte produkties moest je op een knop drukken waar GEUL op stond. KNP was wereldberoemd om haar gestreken papier, dat is wat wij nu glossy noemen. Die coating betekent een enorme smeerboel, dus koop geen glossy magazines en lees je boek met een goed geweten, vroeger was het veel en veel erger.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s