Quote of the friday: Het weer

Eeuwenlang vertrouwden mensen op mondeling doorgegeven spreuken voor wat betreft de voorspelling van het weer. Dit kon vooral voor boeren en zeelieden van belang zijn. Nu is het vandaag, 22 september, helder weer en een aloud gezegde luidt: ‘ Is het weer op St. Mauritius klaar; vele stormen verwachten maar’ en ‘Is het dan helder? Vele schepen naar de kelder! ‘ Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De wetenschap heeft veel van die magie weggenomen. Sinds de weersverwachtingen worden uitgerekend met behulp van satellieten en computers en we buienradar hebben, is volgens ‘Het weer voor Dummies’ de poëtische kant ervan veronachtzaamd en is veel van de charme verdwenen. Tegenwoordig zul je een weerkundige niet snel horen zeggen dat een kring om de maan in regen zal vergaan.

Nu de openingsdatum van mefrouw’s eco-shop met rasse schreden nadert is een van de belangrijkste gespreksonderwerpen dan ook: het weer. Want alhoewel dat voor de webwinkel natuurlijk geen item is, is het dat voor de pop-up kraam wel. De afspraak is dan ook heel duidelijk. Als het regent gaan we niet. Maar gelukkig zien de voorspellingen er goed uit: ’s morgens mistig, ’s middags opklaringen en ongeveer twintig graden.

En dat schijnt te kunnen kloppen, want een mistige septembermorgen, belooft ons een schone middag en ‘de avond rood, de morgen grauw, brengt het schoonste hemelsblauw’. Nu maar goed op de spinnen letten, ’s ochtendsvroeg want als die buiten vlijtig weven, zullen we een mooie dag beleven.
Daar rekenen we dus op, aanstaande zondag bij de Jaarmarkt in Leeuwarden!

Maar het ligt aan de haan. Ik hoop dat hij kraait….
Al heb ik Piet Paulusma nog nooit horen zeggen:

“Kraait de haan niet bij het ochtendrood,
dan komt er regen, of is het haantje dood. “

Fijn weekend,
mefrouw

Bronnen:
www, bommeltje. nl
weerradio. magix. net
www. meteo maarssen. nl
https://books. google. com

Advertentie

4 gedachtes over “Quote of the friday: Het weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s