Quote of the friday: Knagende worm

Er bestaat een Oud-Nederlands spreekwoord, dat verwijst naar gebrek aan initiatief en daadkracht en dat begin januari j.l. het gezegde van de week vormde:

“De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”

En inderdaad, zo rond 14 januari schijnt het voor veel mensen alweer gedaan te zijn met de goede voornemens voor het nieuwe jaar en wordt er geen daadwerkelijk gevolg aan gegeven. Wel jammer als je vol goede moed mooie plannen hebt gemaakt en beloftes hebt gedaan, want als blijkt dat je daardoor verwachtingen hebt gewekt, die je niet waar kunt maken is dat ondermijnend voor je geloofwaardigheid en zelfvertrouwen.

De hel is volgens sommigen ‘een plaats waar de verdoemden aan een knagend gevoel lijden, waar hun worm niet sterft en het vuur niet zal worden uitgeblust’. Waarmee bedoeld wordt dat het wroegend geweten de knagende worm is.

Natuurlijk is de term “hel” wel een zwaar begrip, maar draagt in dit verband wel een verborgen boodschap met zich mee;  je kunt je maar beter van tevoren realiseren wat je wel of niet op eigen kracht kunt volhouden, anders zul je op enigerlei wijze gestraft worden.

Volgens hoogleraar psychologie Richard Wiseman formuleert maar liefst 42% van de Nederlanders goede voornemens voor het nieuwe jaar en houdt maar 12% het vol, vaker mannen dan vrouwen.

Vrouwen nemen zich vaker iets voor dan mannen, maar houden het minder lang vol, waarschijnlijk omdat hun doelen te weinig concreet zijn en omdat ze ze meestal voor zichzelf houden.

Mannen concentreren zich meer op de beloning die het oplevert en schreeuwen het van de daken.

Het is dus niet onmogelijk om slechte gewoonten in te leveren voor goede en je hoeft er zelfs niet tot 1 januari mee te wachten.

Of je neemt je gewoon niets voor, dan kun je ook niemand teleurstellen, vooral jezelf niet.

Fijne jaarwisseling,

Groet SH

Bronnen:

www. woorden. org

http://www.christipedia. nl

www. horstconsult. nl

http://www.hetgezegdevandeweek. nl

Henk Noort Magazine 2009

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s