About books and reading: Duma

  
Door Stephen King

“Weet wanneer je klaar bent, en als je klaar bent, leg dan je potlood of penseel neer. De rest is alleen maar leven”. De laatste woorden van het boek blijven in het geheugen hangen, als ik me uitrek, het boek dichtklap en enigzins verdwaasd weer tot leven kom; er is een hele zondag voorbij.

Het is weer gebeurd. “The master of suspense”, “the king of horror”, heeft me wederom meegezogen in een fascinerend verhaal, waarin het onwaarschijnlijke werkelijkheid wordt, het ongelooflijke gewoon en waardoor je de greep op het begrip tijd verliest.

In sommige boekrecensies wordt deze thriller weinig origineel of langdradig genoemd. Maar dat is vooral een kwestie van smaak. Als je van het genre en van King houdt, vergeef je hem de bekende uitwijdingen of plotwendingen, herken je de verwijzingen naar zijn eigen leven en kan het nooit lang genoeg duren. Voor je het weet geloof je echt, dat de eenarmige Edgar Freemantle iemand door middel van zijn schilderijen kan genezen of doden. En dat is niet zo gek, als je (gezien King’s oeuvre) al eerder in bezeten steden en honden, dromenvangers en tijdreizen geloofde.

Dat Stephen King een begenadigd verteller is staat buiten kijf. Dat hij zijn eigen woorden weleens logenstraft ook. Het in juli 2006 gepubliceerde korte verhaal “Geheugen” bewijst dat. Daarin maakte hij ook al een uitstapje naar wat hij later omschrijft als ” het eerste hoofdstuk van”, Duma Key.

Het is niet altijd klaar, nadat de pen is neergelegd!

Groet SH.

Vertaling: Hugo Kuipers

Uitgeverij: Luitingh~Sijthoff B.V. Amsterdam
Oorspronkelijke uitgave: Duma Key, -New York: Scribner,2008
ISBN 978-90-245-2808-0
NB.
>The Seattle Times: “absorberende nieuwe thriller “(Rahner Mark 22-01-08)
>The Boston Globe: “King vindt horror op de kust van Florida” (Erica Noonan, 19-01-08)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s