Mooie woorden: Irenic

Al een tijdje wist ik dat ik dit mooie woord uit het Grieks wilde gebruiken in een blog. Het woord betekent zoveel als vrede promoten. Het was net nooit het goede moment omdat wanneer je het nieuws ook tot je nam er steeds weer verschrikkingen waren…zo ook vandaag en President François Hollande zegt, dat Islamitische Staat, Frankrijk de oorlog heeft verklaard en dat de Fransen alle middelen zullen gebruiken om de terroristische organisatie te bestrijden.

Vrede is een groot goed! Vrede in je hart, wereldvrede ook allemaal mooie woorden maar er is geen vrede zonder tegenbeeld, een grote tragedie. De verschrikkingen van welke vorm van geweld zijn er altijd. Hoe moet je er op reageren, moet je er überhaupt op reageren? Vaak doe je dit wel omdat je medeleven wil betuigen aan de slachtoffers, je onmacht wil laten zien of juist een vuist wil maken. Dan veranderen we misschien onze profielfoto’s tijdelijk door één of ander vlaggenfilter, delen hashtags en starten acties om aandacht te vragen, steunen we goede doelen en heel soms wordt er zelfs een stille tocht georganiseerd maar wanneer doe je dit? Alleen bij grote aanslagen, zit er dan een minimum aan het dodental? Als het dicht bij huis iets gebeurd of als er landgenoten bij betrokken zijn, als het je  buren overkomt of jezelf? Hoe promoot je vrede? 

Het beste antwoord wat ik kon vinden op geweld komt van moeder Theresa.

“What can you do to promote worldpeace?

Go home and love your family” 

MR

Advertentie

6 gedachtes over “Mooie woorden: Irenic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s