About books and reading: Kinderboekenweek 2016

Met een zaal vol verklede kinderen, opa’s en oma’s, Kinderen voor Kinderen en o.a. Dolf Verroen werd de 62e editie van de Kinderboekenweek feestelijk geopend met het traditionele kinderboekenbal.

Anna Woltz ontving hierbij, voor haar boek: Gips, de “Gouden Griffel”, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, welke sinds 1970 wordt uitgereikt. “Haar beeldende taal heeft geen verdere uitleg nodig” aldus het juryrapport. 

Vanaf 1932 bestaat er al de Boekenweek voor volwassenen, maar in 1955 kwam daar de Kinderboekenweek bij, nadat er in 1954 begonnen was met de verkiezing van het “kinderboek van het jaar”. Deze verkiezing duurde tot 1970, maar sindsdien wordt er een aantal boeken uitgekozen, die bekroond worden met de “Zilveren Griffel” en een daarvan verdient dus de Gouden Griffel. 

Guus Kuijer heeft deze prijs al vier keer gewonnen! 

In 1965 kreeg de Kinderboekenweek voor het eerst een thema: Kind en Dierenwereld, en sindsdien zijn er al heel wat de revue gepasseerd. Zoals: Theater, Natuur, Reizen, Geheimen, Superhelden, Sprookjes enz. 

Maar dit jaar is het thema dus: Opa’s en Oma’s, met als motto: “Voor altijd jong”, waardoor ik me natuurlijk ontzettend aangesproken voel, omdat ik tijdens het oppassen op mijn kleinkinderen, altijd weer kind met hen ben.

In de literatuur zijn natuurlijk ook veel beroemde opa’s en oma’s te vinden. 

Denk aan opa en oma Pluis, van Nijntje (Dick Bruna) of aan de opa en oma van Madelief in “Krassen op het tafelblad” van Guus Kuijer. 

Al sinds het prille begin krijgen de kopers van een kinderboek in deze week een geschenk, b.v. een poster, een bouwplaat of een kijkdoos, maar sinds 1962 is dat een speciaal voor de gelegenheid geschreven boek geworden. Dit jaar viel de eer te beurt aan 87-jarige auteur Dolf Verroen, die “Oorlog en vriendschap” schreef, wat bij aankoop van minstens tien euro aan kinderboeken, door de boekhandel cadeau wordt gedaan.

De hele week wordt er nog in diverse bibliotheken via raadselroutes aandacht geschonken aan de Kinderboekenweek en vanmiddag is er bij de minibieb in Goutum een unieke voorleessessie over opa’s en oma’s, waarvoor ik door mijn kleinzoon ben uitgenodigd.

Op zondag 16 oktober aanstaande is er dan middels de Tweede Nationale Kinderboekenruil, op de stations van Arnhem Centraal, Breda en Amsterdam Centraal van 10.00 tot 16.00u de officiële afsluiting.

Kinderen uit heel Nederland kunnen dan hun favoriete boeken ruilen bij ” levende boekenkasten”, midden in de stationshal.

Dolf Verroen, die zelf vast ook wel opa is, zal ook daar weer bij aanwezig zijn en hetzelfde doen. (om 14.00u in A’ dam).

Wat een energie!

Groet SH
Bronnen:

> Stichting CPNB

> http://www.ns.nu./uitgelicht/tijd-voor-lezen

> http://kinderboeken.yurls.net/nl/page/

Advertentie

6 gedachtes over “About books and reading: Kinderboekenweek 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s