Verbeelding Bookchallenge 2016: Vatmaar


VERHAAL OVER EEN VOORBIJE TIJD

In 1995 verscheen de debuutroman van de 72- jarige Andrew.H .M. Scholtz, en deze veroorzaakte in Zuid Afrika een literaire storm. Het was de eerste grote roman van een kleurling in het (Griekwa) Afrikaans en de auteur wordt dan ook beschouwd als een van de grote schrijvers van de anti-apartheidsliteratuur van de negentiger jaren. Hiervoor werden hem dan ook diverse prestigieuze literaire prijzen toegekend. Er staan nog twee andere boeken op zijn naam.

Het hoofdthema van deze roman is de geschiedenis van het racisme en hoe dat inwerkte op de kleurlingengemeenschap. 

Het verhaal bestrijkt een periode die begint bij de Anglo-Boerenoorlog en doorloopt tot in de vroege jaren dertig van de vorige eeuw. 

Een tijd van voor de apartheid, waarin er nog gemengd gewoond kon worden en er ook gehuwd werd over de kleurgrenzen heen.

Vatmaar is een gekleurd gehucht onder de rook van het blanke dorp Du Toitspan en de vele onopgesmukte verhalen, vertelt door de verschillende inwoners, schetsen een caleidoscopisch beeld van het rauwe bestaan in deze voorbije tijd.

Aan de bruinmensen, de zwartmensen en de witmensen, aan iedereen uit alle lagen en standen, wordt aan de hand van die verhalen een eigen stem gegeven en samen vormen ze een groots en meeslepend drama.

Een boek waaruit hier en daar een zekere naïviteit spreekt maar ook humor en mededogen. Een boek wat je aanzet tot nadenken.

En gelukkig voor mij: een boek dat geschreven is door iemand met Afrikaanse roots; punt nummer 14 van de Verbeelding Bookchallenge! Daarbij was de auteur ook nog eens boven de vijfenzestig toen hij het schreef en laat dat als bonus dan punt nummer 18 toevoegen. 

Het kan niet op!

Groet SH

Bronnen : Wikipedia en de Website Gramadoelas over Afrikaanse literatuur.

http://www.meulenhof.nu

vertaald door Riet de Jong-Goossens

ISBN 90 290 5184 1 / NGUI 301

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s