Mooie woorden: Cryptoscopophilia

Ik schreef er laatst nog een stukje over, dat ik het zo lekker vind van deze tijd, als je bij schemer naar huis fietst en nog niet iedereen de gordijnen dicht heeft maar ze wel de kaarsjes en de kerstboom aan hebben en dat je dan zo heimelijk even vluchtig naar binnen kan kijken. 

Hier blijkt dus gewoon een mooi woord voor te bestaan! 

-Cryptoscopophilia-

The urge to look through peoples windows as you pass by their houses.

Nu ik er wat verder over na denk doe ik dat eigenlijk altijd en is dit niet per definitie aan deze tijd van het jaar gekoppeld. Avond of dag maakt ook niet zoveel uit. Ik doe het gewoon automatisch. Soms omdat er iets beweegt maar er is eigenlijk altijd wat iets wat mijn aandacht trekt. Een lamp, schilderij of klok? Eten ze aan de eettafel of voor de buis. Huisdieren en vooral wat doen die als hun baasje niet thuis is. Wat staat er in de vensterbank en als iemand afwijkt van standaard symmetrische twee aan twee potjes, wat voor mensen zijn het dan? De kleuren, de stijl, een soort woonmagazine maar dan in het echt. Ik blijf heus niet stil staan voor een huis en doe het ook niet uit voyeurisme. Ik vind het gewoon vermakelijk al die verscheidenheid en het geeft veel inspiratie. Het zit ook een beetje in onze Nederlandse-open-gordijnen-cultuur. Een soort van gluren bij de buren of de bekende binnenkijkers uit de bladen. Ik weet ook zeker dat meer mensen deze drang hebben. Vroeger woonde wij aan een redelijke drukke straat waar we geen voortuin hadden en hoe vaak ik dan iemand recht in zijn of haar gezicht keek. Bij één buurman had ik twijfels, hij keek gewoon onbeschoft maar na gewoon stug elke keer zwaaien van mijn kant, zwaaide hij uiteindelijk terug. 

Sommige mensen kijken om dezelfde reden foto’s op funda maar daar bestaat vast een ander woord voor en zover ga ik dan weer niet en ik houd ook graag ’s avonds mijn gordijnen dicht! Andere mensen gaan ook daar weer ver in en doen de gordijnen nooit open of hebben een andere dramatische oplossing zoals spiegelglas maar meer dan helft van de Nederlanders schijnt de gordijnen altijd gewoon open te houden.

Hoe zit het bij jou? 

Liefs MR 

Advertentie

10 gedachtes over “Mooie woorden: Cryptoscopophilia

  1. Wat een heerlijk woord! En ja, ik doe het ook graag, altijd! Zeker bij hetzelfde soort huizen als waar ik in woon: hoe hebben zij het ingedeeld, ingericht? Als het donker wordt, doe ik de gordijnen overigens dicht. Niet per se omdat ik niet wil dat er bij mij naar binnen wordt gekeken, meer om het ‘donkere gat’ waar IK dan in kijk aan mijn oog wil onttrekken… en lekker binnen zitten met de gordijnen dicht heeft ook wel iets knus. Dit doe ik overigens alleen in ons huis in NL (met grote ramen). Het Deense huis heeft zulke kleine raampjes, dat zijn niet zulke grote zwarte gaten… 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een grappig woord, ik had er nog nooit van gehoord. Ik doe het ook; naar binnen kijken, alhoewel ik soms heel bewust niet kijk (en dan toch stiekem uit mijn ooghoeken wel heel kort een klein beetje gluur, dat dan weer wel ;-)). En als ze bij mij naar binnen kijken en ik zie het, dan zwaai ik altijd even. Mijn eigen gordijnen gaan tegenwoordig dicht vanwege dat grote zwarte gat. Ik woon sinds vier weken op de 4e verdieping, geen hond die mij ziet, dus daarvoor hoef ik het niet te doen, maar het is gewoon gezelliger met de gordijnen dicht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s