Sylvester Hoogmoed schetst in zijn “boeiende en uiterst zorgvuldige” biografie over acteur, chansonnier, schilder en levensgenieter Ramses Shaffy tevens een uniek beeld van het vrijgevochten bestaan in de jaren zestig en daarna.
Het boek leest als een roman, als je de hier en daar grote opsomming van feiten en songteksten even wegdenkt, want het leven van Ramses leende zich daar bij uitstek voor. Met zijn grote liefdes en kleine affaires, zijn drang naar avontuur en expansie, zijn grappen en de vele anekdotes. Maar ook de eenzaamheid die vaak om de hoek kwam kijken, de uitspattingen, zijn interesse voor de Bhagwan en de vermeende Korsakov.
Zijn homoseksualiteit heeft hij jarenlang niet aan de grote klok gehangen, hij stond nooit op de barricaden, vond zichzelf niet geëngageerd, maar toch is hij een icoon geworden voor de vrijheid van denken.
Grote namen uit de vaderlandse artiestenwereld komen voorbij in het Amsterdam van weleer, want Ramses wist met zijn verblindende charisma vele mensen aan zich te binden en veel van zijn fouten werden hem daardoor vergeven.
Hij laat een omvangrijk oeuvre na, zijn werk is bekroond met vele prijzen, hij was rijk getalenteerd en vernieuwend. En niet onbelangrijk: hij had oog voor andermans talent, dat bewees hij keer op keer door jonge mensen te stimuleren om hun kwaliteiten te benutten.
Heeft dit boek nu iets van het beeld veranderd, over wat ik al van hem dacht te weten? Ik denk het toch wel. Na het zien van de documentaire Ramses van Pieter Fleury, winnaar Gouden Kalf, dacht ik al een aardig compleet beeld te hebben, maar “We zien wel!” is een verrassende aanvulling daarop.
Voor fans en andere belangstellenden.
Groet SH
http://www.uitgeverijprometheus.nl
Eerste druk 2012
IBM 978 90 446 1748 1
Een bijzonder mens was Ramses, lijkt me interessant om het boek te lezen.
LikeLike
Dat is zeker aan te raden! Veel leesplezier!
LikeLike
Ramses. Die moeten we nooit vergeten.
LikeLike