Een beter milieu…….


De grootste cultuurschok na de verhuizing vanuit een nette buitenwijk aan de rand van de stad naar een flat in een volksbuurt, is toch wel de manier waarop veel mensen hier met de afvalscheiding omgaan.
Of dat juist niet doen, het is maar hoe je het bekijkt.

Met het grootste gemak worden er dagelijks hele broden of andere etenswaren over het balkon gekieperd tot grote vreugde van de in de buurt verblijvende meeuwen- en kraaienkolonies, die zich er vervolgens met veel overgave aan te goed doen. Het mag duidelijk zijn dat je ramen daar niet schoner van worden en dat je hondje zich de stinkende overgebleven restjes goed laat smaken, als hij de kans krijgt.

Net als overal kun je ook hier de Gemeente bellen om overtollig geworden huisraad of ander grofvuil op te halen op de daarvoor aangegeven dagen, maar dat schijnt niet bij iedereen bekend te zijn. Met als gevolg dat er werkelijk de hele week rotzooi aan de straat wordt gezet en zoals dat altijd gaat, als er een schaap over de dam is volgen er meer, dus het spaart maar aan. Ook mensen die hier helemaal niet wonen, dumpen hun troep er gewoon bij. Om je dood te schamen, want al die rommel voor de ingang van het gebouw is geen visitekaartje, als je bezoek krijgt.

Gelukkig is er wel een huismeester, die door de week, de hal, het trappenhuis en de liften schoonhoudt. En dat is geen overbodige luxe, want; kom hier niet in het weekend, je wilt niet weten wat je er dan allemaal in aantreft!
Een ander lichtpuntje is het geheel uit vrijwilligers bestaande prikteam, dat in de hele wijk al het openbaar groen vrij probeert te houden van de bergen zwerfafval, een haast onmogelijke taak.

Ook andere buurtbewoners proberen deze problemen op hun manier tegen te gaan, door bijvoorbeeld foto’s te maken van de kentekens van illegale vuilstorters, om die vervolgens door te geven aan het daarvoor bestemde meldpunt. Hulde!

Maar helemaal blij werd ik vorige week, toen ik zag hoe een in keurige djellaba gestoken meneer zijn brood in de groencontainer wierp, zijn oudpapier in de juiste bak gooide en zijn grijze vuilniszak niet bij de rest zette, maar dat hij de moeite nam om zijn milieupas te gebruiken.
Daarna stak hij op z’n dooie gemak de straat over om wat lege flessen weg te brengen.
Kijk zo blijkt het ook te kunnen.

Ik moet trouwens wel bekennen, dat niets menselijks mij vreemd is, want waar ging ik laatst met mijn kapotte droger naar toe? En ben ik een keer de hondenpoepzakjes vergeten, dan denk ik al gauw dat die ene drol meer, ook niet veel uit maakt.

Vanaf nu gaat dat anders: kleine moeite, goed gebruik.

Groet SH

NB Zaterdag 25 maart is het de landelijke opschoondag! Kom jij ook in actie?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s