mefrouw’s eco-shop alternatief: menstruatie cup


Mijn moeder kan zich nog levendig voor de geest halen dat ik, toen mijn vriendinnetje voor de eerste keer ongesteld werd, zittend op de grond voor de toiletdeur aanwijzingen gaf over het gebruik van een tampon.

Nu zal ik geen aanwijzingen geven in deze blog over het gebruik van de menstruatie cups maar ik wil wel mijn persoonlijke motivatie vertellen waarom ik deze ben gaan gebruiken zonder een waardeoordeel te vellen over vrouwen die hier niet voor kiezen.

Toen mijn moeder en ik onze plannen onderzochten voor een duurzame webwinkel, kwamen natuurlijk ook de producten aan bod welke we wilden aanbieden. Één van die producten was: de menstruatie cup.

“Ieeeeuw!”

Riepen we beiden heel hard in koor. Toch ben ik mij gaan verdiepen in de materie en kwam tot de conclusie dat er heel veel voordelen waren die opwogen tegen mijn vooroordeel.

Ik besloot het een kans te geven en na alle soorten, maten en merken vergeleken te hebben, bestelde ik de Ruby Cup. Dit is het merk wat mefrouw’s eco-shop nu ook in de webwinkel aanbiedt omdat zij, naast dat het een goed product is ook werken met het mooie buy one, give one programma. Voor elke Ruby cup die verkocht wordt, wordt er ook eentje gedoneerd aan een meisje of vrouw in één van de ontwikkelingslanden. Dit heeft een enorm positief effect op de kwaliteit van leven en de gezondheidstoestand voor deze vrouwen. Een extra voordeel wat tot nog toe alleen de Ruby Cup biedt!

Het voordeel wat iedereen kan bedenken maar vaak niet kan becijferen, is dat voor het millieu. Fact checking: de gemiddelde vrouw gebruikt gemiddeld 12.000 menstruatie producten ( + verpakkingen, grondstoffen, fabricage en vervoer enz) gedurende haar hele vruchtbare leven. Een menstruatie cup gaat ongeveer 10 jaar mee. Het gebruik van een menstruatie cup vermindert de bijdrage aan de enorme wereldwijde afvalberg en de impact hiervan op het milieu is dan ook dramatisch.

Dan hebben we nog het financiële voordeel: de aanschafkosten. Voor een Ruby Cup (of eigenlijk twee maar die reken ik nu eventjes niet mee) is gelijk aan de kosten voor 5-6 maanden aan traditionele producten. De besparing die dit oplevert is als je uitgaat van een gemiddelde menstruatiecyclus, per Ruby Cup circa €500,- over tien jaar, een langere termijnwinst van 95%.

Een voordeel wat ik niet aan zag komen is de hygiëne. Echt waar mijn eerste “ieuw” reactie was volkomen onterecht. Ja, de eerste paar keren moest ik mezelf er echt wel eventjes overheen zetten maar ik voel me nu ik er aan gewend ben veel en veel frisser dan met een tampon en dat eeuwige touwtje tussen je benen of een maandverbandje in je onderbroek. Er zijn soms zelfs momenten dat ik het heel even vergeet dat ik ongesteld ben. Daarbij geeft het in de praktijk ook nog eens minder gedoe om een Ruby Cup te gebruiken, omdat de opname capaciteit die van drie keer een super tampon is, dus hoef je veel minder vaak te verschonen en mijn angst voor witte banken of stoelen is dan ook verdwenen. Eerlijk is eerlijk de handelingen die je moet verrichten kosten wel wat oefening. Gelukkig las ik ergens de tip om jezelf drie maanden de tijd te geven en daarna pas te besluiten of het iets voor je is. De gouden tip want, oefening baart kunst en in het begin ben je echt wel aan het stuntelen.

Maar het voordeel wat mij het meeste over de streep trok was dat een menstruatiecup, in tegenstelling tot een tampon, niet absorbeert. Het vangt alleen op. Dat betekent dat het je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aantast. Een tampon blijft maar doorzuigen en beschadigt je slijmvlies. Ik heb altijd erg veel last van PMS tijdens mijn menstruatie cyclus en mijn boerenverstand zei dat dit vast niet bevordelijk werkte en daarom ging ik, met een positief resultaat het alternatief proberen.

Met mefrouw’s eco-shop willen wij laten zien dat er voor ieder product een milieu-vriendelijk alternatief bestaat! De menstruatie cup is absoluut een milieuvriendelijk, gezond, hygiënisch en een kostenbesparend alternatief voor tampons of maandverband.

De menstruatie cup kan je hier bestellen.

Voor veel vrouwen een wereld van verschil!

MR

Advertentie

9 gedachtes over “mefrouw’s eco-shop alternatief: menstruatie cup

 1. Ik heb er ook één maar ben er niet helemaal voor gewonnen.. het heeft zn voordelen maar ook zn nadelen.. n koordje is toch makkelijker om maar één ding te noemen, en je kan het enkel thuis gebruiken want ik zie me niet in een openbaar toilet de cup afspoelen en dan terug naar toilet gaan.. Tenslotte vind ik het ook wel een beetje onaangenamer ruiken dan anders bij het verwijderen en als je s morgens opstaat is dat wel even een tegenvaller, maar dat is mijn persoonlijke mening..

  Geliked door 1 persoon

  • Haha Inge, beeldend die tegenvaller in de morgen. Je ruikt bij het verwisselen inderdaad bloed maar daar tegenover staat dat je juist tijdens het dragen minder snel last hebt van luchtjes. Ik moest ook even oefenen met het verwijderen en dat ging in het begin best wel eens mis, maar inmiddels ben ik er handig in geworden 😉 Voor het verschonen in openbare gelegenheden neem ik gewoon een waterfles mee, werkte zelfs op de vakantie maar je kan hem tot ongeveer twaalf inhouden en eventueel voor een keertje uitvegen. Maar iedereen ervaart het anders natuurlijk! Gebruik je hem ondanks de nadelen nog wel? Liefs MR

   Geliked door 1 persoon

   • Da’s nog n goed idee die waterfles. Ja ik gebruik het wel af en toe, als ik zin heb 😉 maar vooral omdat het anders verloren zo geld is. Je hebt wel gelijk dat ik me minder snel zorgen moet maken over duurtijd dan anders, dus da’s wel een plus 😉

    Geliked door 1 persoon

   • Het is echt een kwestie van uit proberen, oefenen en geduld dan weet je pas of het echt bij je past. En menstrueren is nooit leuk 😂 Succes Inge

    Like

 2. Neen, menstrueren is nooit leuk, maar toch jammer dat ik net te laat ben om deze cup te proberen. Mijn vruchtbare periode is onherroepelijk voorbij. Heel makkelijk, maar toch jammer dat ik nooit zal kunnen zeggen hoe de cup bevalt…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s