About books and reading: Maeve Binchy

“De verhalen van deze schrijfster geven je het gevoel, alsof je een vriendin op visite hebt” 

Zo las ik laatst en dat is precies de spijker op zijn kop.

Woord voor woord, stap voor stap wordt je betrokken in de levens van de hoofdpersonen, maar daarnaast hoor je ook nog eens alle dorpsroddels, ken je hun familieleden en de hele familiegeschiedenis, weet je wat ieders ambities en tegenslagen zijn en weet je welke geheimen ze met zich meedragen.
En niet alleen die van hen, maar ook van vrienden, vriendinnen, buren, collega’s, vage kennissen, oud klasgenoten en zo voort. Je leeft mee met hun vreugde en verdriet, omdat het je verteld wordt.

Het knappe van deze manier van schrijven is dat het schijnbaar achteloos gaat. Alle personages worden op een dusdanige manier in het verhaal geïntroduceerd, dat het de lezer geen enkele moeite kost om de diverse verhaallijnen uit elkaar te houden en op geen enkel moment krijg je het gevoel dat iets bedacht of overbodig is. Ook niet aan het slot van het verhaal, het enige dat je zou willen is dat het eindeloos door zou gaan, omdat je er zelf inmiddels mee verweven bent.

Voor een auteur is het een razend knap staaltje werk om het op die manier over te laten komen. Alles moet kloppen en er mag geen jaartal, geen locatie, geen komma verkeerd staan. Dan is het fijn om over een verdomd goede redacteur te beschikken en een gedisciplineerde werkwijze. Maeve Binchy lijkt gezegend met beide.
Het maakt niet uit welk boek je van haar openslaat, elk ervan voldoet aan dezelfde kwaliteit, wat natuurlijk ook een compliment is voor de vertaling.

Wellicht wordt niet iedereen hierdoor gegrepen, maar ik ben al jaren fan.
‘Het leven is te mooi voor tranen‘, is volgens de SUNDAY TELEGRAPH ‘De meest betoverende roman sinds Gejaagd door de wind’.
Om heerlijk bij weg te dromen.

Groet SH

ISBN 90 6790 194 6

Uitgeverij Kadmos, Utrecht.

 — Deze blogpost bevat een affiliatie link. Dat betekent dat wanneer jij via deze link een aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag krijgen. Dit kost je niks extra’s maar je steunt mefrouw hier wel mee. Bij voorbaat heel veel dank hiervoor! —

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s