Nix in the fridge

image

Zo’n 15 jaar geleden was er een programma op de televisie dat heette; Nix in the fridge. Een kok overviel mensen en kookte van wat er in hun koelkast lag. Dit varieerde van de meest luxe ingrediënten tot bijvoorbeeld in een studenten huis, die alleen maar aardappels en eieren in huis hadden. Je raadt het al, dit werden zelf gesneden verse frietjes met homemade mayonaise. Ik pas het concept nog steeds regelmatig toe in mijn huishouden. Als ik geen zin heb om te boodschappen te doen, als de koelkast leeg moet of om een bestaand recept aan te passen. Het resulteert soms in de meest briljante vondsten maar natuurlijk sla je ook wel eens de plank mis. Op het moment dat ik mijn nix-in-the-fridge-pan op tafel zet wordt het spannend; succes of failure? Dit is elke keer weer de grote vraag. Ik til de deksel van de pan. “Wat eten we?” vraagt Finn. Terwijl ik zeg Nix in the fridge neemt hij de eerste hap. “Hmmmm lekker” zegt hij. Yes, denk ik, succes! “Bedankt voor het kijken, en tot de volgende keer bij een nieuwe aflevering van Nix in the Fridge”.

De meest ultieme Nix in de fridge die ik me kan herinneren was een keertje toen onze zeeschouw nog “under construction” was. Knaloranje van de menie. Iedereen lachte ons uit maar dat kon ons niks schelen, wij genoten. We voeren rond in Gaasterland en kwamen langs een prachtige plek maar we hadden niks aan boord…helaas, we moesten proviand inslaan, maar de winkel was te ver van dit mooie plekje af en het was al laat. We voeren door. Een klein eindje verder besloten we een niks in the fridge te doen en maar te zien. We gooiden het roer om……

Wat hadden we nog, niet veel wat crackers maar we zagen een bramenstruik vol met rijpe bramen. Samen met mijn dochter, toen een jaar of acht hebben we stiekum wild geplukt en een heerlijke zoete jam gemaakt. Welke we na het zwemmen lekker hebben opgegeten met de crackers. Zoveel meer waard dan boodschappen “moeten” doen!

Ik zal tijdens het bloggen regelmatig de term, nix in the fridge gebruiken en hoop dat jullie er net zoveel lol in gaan krijgen als ik!

MR

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s