Juf, wat eet jij?

  

” Smakelijk eten, smakelijk eten. Eet maar op, eet maar op, dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken. Eet maar op, eet maar op. Eet smakelijk allemaal”. Alle trommeltjes gaan open en iedereen begint lekker te smullen. Uiteraard maak ik ook mijn bakje open. Ik neem een paar happen. Ik zie de hoofden van mijn kleuters mijn kant op draaien, ogen worden groot, kinderen beginnen te fluisteren en ik zit gewoon heerlijk te eten. Dan is daar dan eindelijk de vraag waar ik op zat te wachten: ” Juf, wat eet jij?”

In de klas vliegen de broodjes pindakaas me om de oren. Gevolgd door broodjes hagelslag of broodjes pasta. Daarom vinden mijn kleuters de inhoud van mijn lunchbox ook zo interessant. Ik ben tegenwoordig aan het Bento boxen. Op deze manier wordt mijn lunch een waar feest. De oorsprong van de Bento box ligt in Japan. Ze besteden veel aandacht aan aan de kleur van hun lunch. Volgens de oude Japanse traditie moet je vijf verschillende kleuren voedsel gebruiken bij de samenstelling van je lunch. De vrolijkheid komt je tegemoet op deze manier! Rijst is tevens een belangrijke element tijdens de lunch van de Japanners.

Goed, ik moet wel eerlijk zijn. Ik roep wel heel stoer dat ik zo hard aan het Bento boxen ben, maar dit is niet geheel waar…. Ik ben geen oud Japans vrouwtje. Ik gebruik niet 5 verschillende kleuren voedsel, rijst voert niet de boventoon en tevens knip ik mijn norivellen ook niet in de vorm Hello Kitty. Ik gebruik wel veel verschillende soorten groente. De cherrytomaatjes, paprika’s, worteltjes en komkommers zijn niet aan te slepen. Ik ben inmiddels groot aandeelhouder van de groente in de supermarkt om de hoek. Vaak heb ik dan nog iets anders in de box; een omelet, een gekookt ei, of een lekker stukje bananenbrood. Wat ik ook heerlijk vind tijdens de lunch is een heerlijke rijstsalade, lekker met rode ui, kip, mango, tomaat, komkommer en pitten en zaden. 

Misschien moet ik de Japanse vrouw in mij de kans geven om ’s ochtends een ware Bento box  klaar te maken voordat ik naar mijn werk ga. Goede uitdaging voor volgende week: lekker Bento boxen, waarbij kleur, smaak, vitamines, rijst en Hello Kitty’s de kans krijgen om te shinen in mijn lunchbox.

“Juf, wat eet jij?” vraagt de kleuter naast mij. “Ik eet lekker rijstsalade met mango, kip en ui” zeg ik vol trots! Het gezicht van deze vijfjarige kleuter betrekt. Ik zie ineens een koppie, vol medelijden, naar mij kijken. Hij kijkt in z’n bakje, vervolgens weer naar mij: ” je mag anders wel een broodje pindakaas van mij juf” 


ER

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s