Één van mijn lievelingskeukens is toch echt wel de Marokkaanse keuken. Het verfijnde respect voor de ingrediënten, de kleuren, de geuren en de kruiden. Er wordt veel gebruikt gemaakt van kaneel, and i love cinnamon!Het koken uit een Marokkaanse stoofpot, tajine genaamd, geeft een extra dimensie aan de smaak. Ik heb al heel wat tajines versleten van die prachtige aardewerken versies maar onze gaspitten zijn daar gewoon te fel voor en een vlamverdeler helpt maar minimaal. Tegenwoordig heb ik de tajine van Ikea, misschien minder traditioneel maar die voldoet prima. Mijn lievelings recept, wat ik regelmatig maak, komt uit een heel klein kookboekje maar de recepten die er in staan zijn stuk voor stuk fantastisch!
Toen Qyra 18 werd hadden we dit gerecht ook op het menu staan. Alles in een mega grote schaal, het liep bijna over het randje heen. Zelf gebakken broden erbij en gezellig met de hele familie eten!
Ingrediënten:
– 350 gram couscous
– olijfolie
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 500 gram mager rundvlees in blokjes of reepjes maakt mij niet uit
– 250 gram Italiaanse roerbakgroenten
– klein blikje tomatenpuree
– 1 pot kikkererwten (100 gram)
– 1 Spaanse peper ( of harrisa of sambal)
– 2 eetlepel gembersiroop
– 2 theelepel komijn
– 4 theelepels kaneel
– 30 gram roomboter (of liever ghee)
– 2 eetlepels koriander of anders peterselie
– 6 dl bouillon
Bereiding:
– fruit ui in de olijfolie en voeg daar de komijn en kaneel aan toe
– roer dan de tomatenpuree en de harrisa er doorheen en voeg het rundvlees er ook aan toe bak rondom aan
– bak dan de groente aan met de knoflook
– voeg de bouillon toe en breng aan de kook
– voeg dan de rozijnen, kikkererwten en gembersiroop toe en laat het geheel zachtjes (eventueel op een vlamverdeler) gaar stoven, hoe langer hoe beter.
– bereid de couscous volgens de verpakking en roer hier de boter doorheen
– schep alles in de tajine en garneer met koriander of peterselie
Serveer met een (zelfgebakken) rond brood.
MR
Ik ben vegetarisch, maar het is een leuk recept en het ziet er lekker uit 🙂
LikeLiked by 1 persoon
Dan heb jij vast ook veel lekkere recepten!
LikeLiked by 1 persoon
Zeker, hihi ^^
LikeLiked by 1 persoon
Ik denk dat je het vlees in dit gerecht ook weg kunt laten.
LikeLiked by 2 people
Dat is zeker waar 🙂
LikeLike
Ik heb dit gisteren in de hooikist gemaakt. Werkt prima bij dit recept. Was lekker. De left overs bakken we later op.
LikeLiked by 1 persoon
Hoi Frouckje, wat leuk! Het recept leent zich inderdaad goed voor de hooikist. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt, ik wil het ooit wel eens gebruiken. Dus als je tips hebt? Die zijn welkom. Groetjes MR
LikeLike
Het is niet zo moeilijk. Er staat een blog over op onze site. Het is niet moeilijk.
LikeLiked by 1 persoon
Ik ga je blog opzoeken!
LikeLike
[…] Nummer twee, het tajine kookboek is gewoon mijn lievelings! Ik heb uit dit boekje dan ook al eens mijn variatie van een recept, Yummy Sunday: Runderstoofvlees uit de tajine gedeeld. […]
LikeLike