About books and reading: De Nieuwe Wereld

  

Voor zijn eerste boek kreeg de in 2009 overleden schrijver Frank McCourt de Pulizer Prize. Als je dan het tweede gaat lezen is het niet verwonderlijk, dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Maar eerlijk gezegd viel het me wat tegen. Zelfs zozeer dat ik halverwege maar eens wat recensies ben gaan bekijken en die bevestigden mijn gevoel. 

In een ervan werd het boek tot op de bodem afgekraakt: “Van zelfspot tot zelfmedelijden ” en een andere geeft zelfs aan dat het boek halverwege een kentering maakt. De rest zou nog minder te pruimen zijn. Maar het gaf ook weer hoop. Er blijkt nl. nog een derde deel te bestaan, waarin de schrijver het niveau van ” Angela’s Ashes” weet te evenaren.
Dus terug naar ” Tis “, oftewel ” De nieuwe wereld “. Omdat ik er iets op tegen heb, om een boek on(uit)gelezen terug te brengen naar de bibliotheek, ben ik er toch voor gegaan. Daardoor kreeg ik veel bewondering voor de man die het schreef. Als je je als jonge man, zonder middelbaar onderwijs, na een jeugd vol ontberingen en armoede, dankzij een veteranen beurs, na een universitaire studie, weet te ontwikkelen tot een fantastische leraar en miljonair, maak je zonder meer de Amerikaanse droom waar.
Het is geen slecht boek, er staan juweeltjes van zinnen en zinswendingen in en de vertaling van Christien Jonkheer en Ardy Stegeman is fantastisch; het geeft je qua inhoud veel om over na te denken; het heeft alleen de verkeerde toon, als je zijn andere werk kent. Voor de rest is het alleen maar te betreuren, dat hij niet eerder is begonnen met publiceren. Anders waren er vast meerdere meesterwerken van zijn hand verschenen. Iedere schrijver heeft recht op een uitglijder.
Wat me zeker intrigeerde was Franks geboortejaar, hij was van hetzelfde bouwjaar als mijn vader en zie hoe sterk die mannen zijn en hoe goed hun geheugen is.
Nu hoop ik maar op een ding, dat mijn buurtbieb het derde en laatste deel ook heeft: “Teacher “. Hierin rectificeert hij naar eigen zeggen de dingen die hij in deel twee over het Amerikaanse onderwijs systeem schreef. Maar anders zijn er nog onverwachte bonussen. Ook broer Malachy McCourt heeft een boek geschreven en Michael was het van plan. Zo zie je maar, hoe vruchtbaar een ongelukkige Ierse jeugd kan zijn!
Een waargebeurd verhaal wat zijn genre overstijgt.
Groet SH
Oorspronkelijke titel”Tis”

Uitgever Bert Bakker

ISBN 90 351 20795

Een gedachte over “About books and reading: De Nieuwe Wereld

  1. Prachtige boeken vond ik het, indertijd, allebei. Alhoewel inderdaad de tweede wat minder dan de eerste. Ierse melancholie en zelfspot… Daar zijn ze goed in. Wist niet dat er een derde boek is… Je maakt me nieuwsgierig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s