Havermoutkoekjes

  
“Nies! Wat maak je?”, vraag ik als ik ongeveer drie jaar geleden bij Nieske binnen wandel. Ik ben natuurlijk overenthousiast, want Nieske maakt lekkere dingen weet ik inmiddels uit ervaring. “Havermoutkoekjes”, klinkt het. Mijn enthousiasme wordt meteen met de grond gelijk gemaakt. Met haar schoen stampt ze mijn enthousiasme nog even aan, totdat er niets meer van over is. “Havermoutkoekjes, wie bakt er nu Havermoutkoekjes. Havermoutkoekjes verdienden het niet de naam koekjes te dragen”, denk ik. “Oh, ik ben benieuwd. Ik heb ze nog nooit gegeten. Hoe maak je ze?” is wat ik zeg. De koekjes zitten in de oven en ik moet eerlijk toegeven aan mezelf dat ze heeeerlijk ruiken. Als ze uit de oven komen, is mijn enthousiasme inmiddels weer helemaal terug. De geur is echt geweldig. Ik moet nog even geduld opbrengen, totdat ik mag proeven, maar als het dan zover is neem ik mijn eerste hap. Ik ruik, ik proef en Nieske maakt het weer waar: het smaakt fantastisch. Havermoutkoekjes verdienen het dus toch de naam koekjes te dragen. 

Vervolgens heb ik een aantal keer zelf de Havermoutkoekjes gemaakt, echter zijn ze in vergetelheid geraakt. Maar ze worden in ere hersteld, dankzij Tjitske.

Met Olivia kom ik binnen. Er komen mij heerlijke geuren tegemoet. “Het zal toch niet!”, schiet het door mijn hoofd. Ik durf bijna niet te hopen, want misschien zijn ze wel helemaal niet voor ons. Ik probeer mijn enthousiasme te beperken, maar ze komen op tafel! “Yes! Wij mogen proeven!” Samen met Olivia peuzelen we samen van ons Havermoutkoekje op en wat blijkt; Olivia is er net zo dol op als ik. 
Vandaag is de dag dat ik weer Havermoutkoekjes zal bakken. Ze zitten in de oven en ruiken heerlijk!

Recept:
100 gram havermout

2 bananen

50 gram rozijnen ( of een appeltje)

Snufje zout

Kaneel naar smaak

1 eetlepel honing
Werkwijze

Oven voorverwarmen op 180 graden. Mik alles in de keukenmachine en meng het geheel. Niet in het bezit van een keuken machine? Bananen gewoon prakken en de rest er doorheen mengen. Maak koekjes van het beslag. Dit kan met je handen. Houd je niet van vieze handen? Dan met twee lepels ene bolletje maken en platdrukken. Leg de koekjes op het rooster. Gebruik wel een bakpapiertje. Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 25 minuten. Wanneer ze klaar zijn, dan even geduld opbrengen, zodat ze kunnen afkoelen. Daarna smullen en smikkelen! 
ER

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s