Havermout had misschien een behoorlijk suf imago maar valt tegenwoordig binnen de gehypte categorie superfoods en is dus super hot onder de foodies. Nadat je het boek havermoutje hebt gelezen begrijp je ook waarom!
Havermout valt in de categorie superfoods omdat het graan vele goede geneeskrachtige eigenschappen wordt toebedeeld. Maar wat zit er eigenlijk in? Veel B-vitamines, vitamine E en K, verschillende aminozuren, saponine, calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink en veel vezels en eiwitten. Ook bevat havermout tryptofaan, de voorloper van het gelukshormoon serotine. Deze stof weet onze drang naar koolhydraten en emotionele instabiliteit te bedwingen. ‘S avonds wordt uit serotonine weer melatonine gemaakt, zodat het ook helpt bij een gezond slaappatroon. Serotonine samen met magnesium zijn ook nog eens van belang voor een goede darmperistaltiek. Havermout zou helpen met vet te verbranden en bij het opbouwen van spieren. Het verlaagt op een natuurlijke wijze bloeddruk en de cholesterol maar het verhoogt juist weer de concentratie. De koolhydraten worden langzaam verteerd waardoor er minder kans is op pieken en dalen in de bloedglucose.
Haver is van nature glutenvrij. Haver, haverkorrels, havermout en havermeel worden verwerkt in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt daardoor kunnen ze sporen van gluten bevatten en zijn dus niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Gelukkig is wel mogelijk om glutenvrije havermout te kopen, zodat het kan passen in een gluten vrij dieet.
Pascalle Bonnier & Mathijs Kok leven havermout. Hun eerste date draaide zelfs rondom havermout in een Amsterdams cafeetje. Nu hebben ze hun kleine keukentje bestempeld tot “havermoutlab” waar ze de lekkerste recepten ontwikkelen. Geen wonder, want de mogelijkheden zijn eindeloos!
Nadat ze een gigantische hit hadden op http://www.instagram.com/havermoutje met het posten van dagelijks nieuw havermoutrecept vonden ze dat dit product, terecht een eigen kookboek verdiende.
Het boek voelt luxe. Het is net niet vierkant waardoor het lekker vasthoud. Gelukkig staat er een heldere uitleg in voor havermoutdummies. Als je begint met bladeren raak je (tenminste ik) echt super geïnspireerd. Elk recept lijkt raak zodat je op einde niet meer weet welke je allemaal ging maken.
Maar ook daar hebben ze over nagedacht met als afsluiter een geweldige index met (mooie) foto’s van alle recepten. Zelfs op kaft staat een verwijzing bij de foto’s naar de bladzijde waar je het recept kan vinden.
Met hun boek hopen ze de lezer te inspireren om ook te gaan experimenteren. Ik ben om, en daarom morgen op yummy sunday drie oats recepten.
Op mijn verlanglijstje staat nu een stroopwafelijzer. Dus Sinterklaas of Kerstman stel dat u mee leest?! Dan ga ik de havermeelstroopwafels maken van blz 172. Maar ja, er moet wat te wensen over blijven toch?
MR
SPECIFICATIES
Auteur(s) : Mathijs Kok, Pascalle Bonnier
ISBN10 : 9048825849
ISBN13 : 9789048825844