#misCourage

  

BAM, die komt binnen! Een nieuwe hashtag op Twitter en Instagram. Ik lees een goed bedoelde promotie blog voor deze campagne van iemand die duidelijk geen ervaringsdeskundige is en die een paar keer flink de plank volledig mis slaat. Dit duidt maar weer hoe sensitief dit onderwerp is.

Een feit is dat één op de vier zwangerschappen eindigt in een miskraam. Uit een onderzoek onder 5500 vrouwen die een miskraam hebben gehad, blijkt dat 70% van de vrouwen niet praat over hun miskraam uit schuldgevoel. Ze praten niet over hun gevoelens met hun beste vrienden (67%) en zelfs niet met de vader van de baby (35%) omdat ze denken dat ze gefaald hebben en/of uit angst voor pijnlijke reacties. Jane Brewin, CEO van Tommy’s, wil voorkomen dat vrouwen in een depressie raken doordat ze hun gevoelens niet uiten. Volgens haar praten vrouwen liever niet over hun miskraam, omdat ze bang zijn dat ze vervelende opmerkingen krijgen zoals bijvoorbeeld ‘het was nog geen echte baby’ . Brewin wil het taboe over dit onderwerp doorbreken. Ze wil ook dat vrouwen zich eerder kunnen laten onderzoeken nadat ze een miskraam hebben gehad. Nu worden vrouwen alleen maar door een specialist onderzocht als ze drie keer achter elkaar een baby hebben verloren.  

Ik ben z’n vrouw, ik ben pas onderzocht na drie miskramen achter elkaar. Ik bleek het antifosfolipidesydroom te hebben. Een diagnose die ons deed besluiten het hierbij te laten. Het einde van onze droom, van een derde kindje. Het trok een tè zware wissel op mijn gezondheid en op ons mooie gezin. Ik praat er inderdaad weinig over. Gelukkig niet omdat ik het gevoel heb dat ik gefaald zou hebben of dat ik me schaam. Wel omdat het zo pijnlijk is, rauw. Het blijft een kwetsbare plek zelfs na vijf jaar. Iets waar je, je lastig tegen kan beschermen.

Ken je die opmerking, een beetje zwanger bestaat niet? Zo is het! Het is niet een beetje een baby…dus je bent ook niet een beetje een moeder maar helemaal met al die hormonen en gevoelens die daarbij loskomen. 

Die gevoelens komen nog regelmatig voorbij soms ongewenst, soms gewenst. Soms ga ik naar mijn luchtkasteel, soms glimlach ik en soms deel ik ze. Soms reageren mensen bot maar soms reageren mensen precies goed gewoon door te luisteren en oprechte vragen te stellen of soms door hun eigen persoonlijk verhaal te delen. 

Tommy’s opent het eerste onderzoekscentrum voor miskramen in Engeland. Met de campagne #misCOURAGE willen ze miskramen bespreekbaar maken.

MR 

Bron: Dailymail 
http://www.tommys.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s