Yummy sunday: kecap

  

De diagnose bij de orthomoleculaire therapeute luidde; allergie voor bietsuiker, koemelk, een aantal E-nummers en een histamine intolerantie. 

Bij de eerst twee kende ik de klappen van de zweep al. E-nummers leek me iets minder ingewikkeld maar histamine was nieuw voor mij. De afgelopen week ben ik me gaan inlezen over deze voor mij, onbekende materie. 

Aangezien ik kookboeken verzamel was dit een mooi excuus om er weer een paar aan te schaffen. Erg blij ben ik met het, Natuurlijk! Heden ik kookboek. Van de hand van Annemarie Reuzenaar. Dit heldere, creatieve gezondheid-kookboek heeft recepten met de combinatie zonder suiker, zonder E-nummers en vrijwel zonder koemelk en tarwe. So far so good maar nu de histamine…

Ingewikkeld, dat is mijn mening tot noch toe. De geleerden en de verschillende onderzoeken zijn er nog niet helemaal uit. Zelfs in het boekje van het voedselallergieplatform spreken ze zichzelf tegen. Bijvoorbeeld aardbeien zou histamine vrijmaken in het lichaam. Op de voorkant van het boekje prijkt een foto van een broodje aardbeienjam, dat is nog niet zo erg maar het eerste de beste recept wat je tegenkomt is van aardbeienjam. Dan heb ik al gegeten en gedronken!

In mijn zoektocht naar producten die ik voor Finn zijn dieet mag gebruiken viel ook ketjap af. Een smaakmaker die ik graag gebruik. Dus ging ik op zoek naar een alternatief. Tot mijn grote vreugde heb ik een recept voor kecap gevonden en ben ik gelijk de keuken ingedoken. 

  

Ingrediënten:
– 200 ml sojasaus 
– 100 gram rietsuiker 
– stukje gemberwortel 
– 2 teentjes knoflook 
– ½ rood pepertje 
– 3 steranijs

Bereidingswijze:

– snijd de gember, peper en knoflook grof
– gooi al ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en breng het al roerend aan de kook 

– kook het mengsel voorzichtig in. Ongeveer 10 minuten. Tot je een stroperige dikte hebt gekregen maar pas op voor verbranding

– laat de ketjap afkoelen en zeef het en giet het in een flesje. 

Wat een heerlijke diepe smaak! Ik heb het flesje deze week al een paar keer met veel plezier uit de koelkast gepakt om te gebruiken. 

 Het is nog een hele uitdaging deze diagnose. In het woordenboek staat achter uitdaging; 

iets dat inspireert omdat het moeilijk is

En dat klopt helemaal! 

MR 

Advertenties

2 gedachtes over “Yummy sunday: kecap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s