Yummy sunday: opkikkertjes

  

Het is weer de tijd van het jaar, we zitten midden in een griepperiode of men is op zijn minst verkouden. 

Volgens de Indiase mythologie zou, brahmastra gemberthee helpen tegen griep of verkoudheid. Volgens de Chinese geneeskunde zou gember een gunstig effect hebben op de longen en darmen, helpen tegen misselijkheid en zou het pijnstillend werken. Inmiddels hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat gember inderdaad helende en immuunversterkende eigenschappen heeft.

Ik gebruik zelf regelmatig gembersiroop in de keuken, gewoon omdat het lekker is! Alleen bevat de supermarktvariant een grote lading bietsuiker. Dus ik ben weer de keuken ingedoken om een eigen flesje te maken op basis van rietsuiker. 

Ingrediënten:

– 100 gram verse gember

– 400 gram rietsuiker

– 300 milliliter water

– 1 biologische citroen

Werkwijze:

– schrap de gemberwortel en rasp hem grof

– breng het water aan de kook in een steelpan

– doe de geraspte gember in het water en laat het zachtjes een half uurtje doorkoken

– zeef het en druk het vocht er goed uit

– breng het gemberwater weer aan de kook en voeg de suiker toe

– kook de siroop in tot het de gewenste dikte heeft (zorg ervoor dat je het niet te hoog verhit anders wordt de siroop te donker)

– pers de citroen uit en voeg het toe aan de siroop

– schenk de siroop in een schone fles en zet weg op een koele donkere plek

De siroop is niet alleen heerlijk voor in thee maar heeft dus ook een helende werking voor grieperige patiëntjes. Ga je op ziekenbezoek dan zijn deze opkikkertjes misschien een leuk idee!

Ingrediënten:

– 125 gram speltmeel

– snufje zout

– 1 theelepel wijsteenbakpoeder 

– 1/2 theelepel gemberpoeder

– 1/2 theelepel kardemon

– 1 theelepel kaneel 

– mespuntje kruidnagel 

– 75 gram roomboter

– 1 ei

– 3 eetlepels gembersiroop 

– vanille suiker 

Werkwijze:

– verwarm de oven voor op 200 graden.

– doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot je een mooi elastisch deeg hebt

– maak er een bol van en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.

– Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer een 1/2 cm dikte

– steek de kikkervormpjes uit het deeg

– leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi de kikkers met  vanillesuiker

– plaats de bakplaat in het midden van de oven

– bak ze afhankelijk van je oven in ongeveer 8 minuutjes af

Yummy!

MR

Advertentie

11 gedachtes over “Yummy sunday: opkikkertjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s