Het is weer de tijd van het jaar, we zitten midden in een griepperiode of men is op zijn minst verkouden.
Volgens de Indiase mythologie zou, brahmastra gemberthee helpen tegen griep of verkoudheid. Volgens de Chinese geneeskunde zou gember een gunstig effect hebben op de longen en darmen, helpen tegen misselijkheid en zou het pijnstillend werken. Inmiddels hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat gember inderdaad helende en immuunversterkende eigenschappen heeft.
Ik gebruik zelf regelmatig gembersiroop in de keuken, gewoon omdat het lekker is! Alleen bevat de supermarktvariant een grote lading bietsuiker. Dus ik ben weer de keuken ingedoken om een eigen flesje te maken op basis van rietsuiker.
Ingrediënten:
– 100 gram verse gember
– 400 gram rietsuiker
– 300 milliliter water
– 1 biologische citroen
Werkwijze:
– schrap de gemberwortel en rasp hem grof
– breng het water aan de kook in een steelpan
– doe de geraspte gember in het water en laat het zachtjes een half uurtje doorkoken
– zeef het en druk het vocht er goed uit
– breng het gemberwater weer aan de kook en voeg de suiker toe
– kook de siroop in tot het de gewenste dikte heeft (zorg ervoor dat je het niet te hoog verhit anders wordt de siroop te donker)
– pers de citroen uit en voeg het toe aan de siroop
– schenk de siroop in een schone fles en zet weg op een koele donkere plek
De siroop is niet alleen heerlijk voor in thee maar heeft dus ook een helende werking voor grieperige patiëntjes. Ga je op ziekenbezoek dan zijn deze opkikkertjes misschien een leuk idee!
Ingrediënten:
– 125 gram speltmeel
– snufje zout
– 1 theelepel wijsteenbakpoeder
– 1/2 theelepel gemberpoeder
– 1/2 theelepel kardemon
– 1 theelepel kaneel
– mespuntje kruidnagel
– 75 gram roomboter
– 1 ei
– 3 eetlepels gembersiroop
– vanille suiker
Werkwijze:
– verwarm de oven voor op 200 graden.
– doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot je een mooi elastisch deeg hebt
– maak er een bol van en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.
– Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer een 1/2 cm dikte
– steek de kikkervormpjes uit het deeg
– leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi de kikkers met vanillesuiker
– plaats de bakplaat in het midden van de oven
– bak ze afhankelijk van je oven in ongeveer 8 minuutjes af
Yummy!
MR
ik haal mijn gember siroop bij de chinese winkel dat scheelt ook een hoop suiker! tip
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn zoontje heeft een bietsuikerallergie, is het bij hun met biet of een ander suiker gemaakt?
LikeLike
Een andere suiker palmsuiker
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel voor de tip!!!
LikeLike
Dit leest lekker weg! Ik krijg ineens trek in gember koekjes. Je word bedankt 😛
LikeGeliked door 1 persoon
Haha! Graag gedaan ;P
LikeLike
Is het raar dat ik nog nooit gember heb geproefd…?
LikeLike
Hahaha nee natuurlijk is dat niet raar. Het is ook wel een specifieke smaak hoor niet iedereen houdt er van. Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Zal het eens moeten proberen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ga ik ook proberen! Dank voor de tip 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben benieuwd!
LikeLike