De Haan

Het jaar van de Haan loopt bijna teneinde.

Dit dier vormt samen met elf andere, in een cyclus van twaalf jaar, de Chinese dierenriem en beïnvloedt zowel de ontwikkelingen, het lot en de persoonlijkheid van iedereen, die binnen zijn invloedssfeer komt.

Als je in een bepaald jaar geboren bent ken je hierdoor een aantal van je psychische en lichamelijke kenmerken en volgens de Chinese astrologie is bijvoorbeeld het slagen van een relatie afhankelijk van ‘welk dier er in je hart leeft’, want sommige dieren passen volstrekt niet bij elkaar.

Een Haan en een Geit geven samen bijvoorbeeld niets dan moeilijkheden.

De Haan is het tiende teken van de dierenriem en staat symbool voor eerlijkheid. De Haan is nijver, beschermend,  veerkrachtig en hartstochtelijk, maar ook bot, verwaand, ongeduldig, agressief en bazig.

De Chinese naam is Ji; de westerse tegenhanger de Maagd.

De oosterse kalender is gebaseerd op de maan en daarom valt nieuwjaar niet op een vaste dag, dus in welk dierenriemteken een bepaald jaar staat, hangt af van het maanjaar. Bovendien verdeelt de Chinese filosofie de wereld in vijf elementen, wat elk jaar een uniek tintje geeft, en daarnaast wordt er nog onderscheid gemaakt tussen een yin- of yangjaar.

Yin staat o. a.  voor negatief, passief en vrouwelijk.

Zelf ben ik bijvoorbeeld geboren aan het einde van een Hanenjaar, met als element vuur en een yin aspect, maar ik herken mezelf niet direct in de omschrijving van de Vuurhaan.

Daarnaast domineert elk teken ook nog over twee geboorte uren en dat dier vertelt iets over je temperament, hoe mensen je zien en welk beeld je zelf toont. Mijn geboorte-uur staat in het teken van de Slang en ik blijk vrij ondoorgrondelijk te zijn.

Pas als je Oost en West combineert krijg je een dieper inzicht in iemands karakter en persoonlijkheid.

De Waterman Haan, zoals ikzelf, wil bijvoorbeeld opvallen en anders, excentriek en individualistisch zijn. Hij ligt intellectueel straatlengtes op iedereen voor, maar wil niet worden vastgepind. Hij raakt snel verveeld en is voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen, die de verbeelding prikkelen.

Beroemde Hanen zijn dan ook: Yoko Ono, Joan Collins, Groucho Marx en Wagner.

In het jaar van de Haan is imago alles, maar Haanjaren zijn nooit zo gunstig voor welke relatie dan ook, dus ga onenigheid nog even uit de weg!

Het is wel een jaar voor onderdrukten en gekrenkten om op te komen voor zichzelf en waarin ze van zich laten horen. En laat dat nou dit jaar gebeurd zijn met bijvoorbeeld de actie van #metoo.

In een Haanjaar kunnen veel ontdekkingen en uitvindingen worden gedaan en krijgen bullebakken hun verdiende loon.

We moeten er straks weer twaalf jaar op wachten.

Groet SH

Bronnen:

Wikipedia

De klein Chinese Horoscoop van Lori Reid

Advertentie

4 gedachtes over “De Haan

 1. Yin is voor mij vooral middelpunt vliedend.
  Yang is dan het tegenovergestelde, middelpuntzoekend.

  Het YinYang symbool geeft hierbij aan dat het ene niet zonder het andere kan ….

  Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik ben geloof ik een Aap.

  Sneeuwwitte groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s