About books and reading: Het ‘O Help Wat Moet Ik Nou Doen Kookboek. ‘

Deel twee van de renovatie gaat eind mei beginnen en in verband daarmee ben ik begonnen de boekenkast uit te ruimen. In elke kamer van de flat moet er namelijk een meter vanaf de pui vrijgemaakt worden, omdat alle kozijnen vervangen worden en overal driedubbel glas geplaatst gaat worden. Dat hier enige logistieke voorbereidingen aan te pas komen, moge duidelijk zijn.

Zet mij echter niet in een ruimte vol boeken, want voor je het weet ben ik verloren en neem ik een duik in het verleden. Zo kwam ik dit pareltje uit 1976 tegen. Een boek dat eerste hulp verleent bij honderden keukenrampen, zoals: te zoute soep, aangebrande ovenschotels, in elkaar gezakte cake, te gare bloemkool en uitgelopen eieren.

In de inleiding ervan stellen de auteurs, dat waar andere kookboeken je vertellen hoe je moet koken; dit boek je vertelt wat je moet doen als er iets mis is gegaan,  hoe je fouten kunt herstellen en wat te doen bij een volslagen ramp.

In geval van nood dien je hiervoor echter wel een paar dingen in huis te hebben, zoals een groot improvisatie talent, een flinke dosis bluf en een enorme hoeveelheid eerste-hulp voorraden.

Bij dat laatste valt dit boekje door de mand en blijkt het niet meer helemaal van deze tijd, want de pakjes en de blikjes blijken hiervoor niet aan te slepen en wie heeft er nu nog gehoord van een flesje vleesmalsmaker of een grote pot dubbelkoolzure soda?

Ik denk dat geen enkele ‘huisvrouw’ nu nog wordt overvallen doordat haar man onverwacht zijn baas meebrengt voor het diner, (die kijkt wel lekker uit en stuurt van tevoren een appje!), of wat te doen,  als de telefoon gaat en dat je bij ‘terugkomst in de keuken’ ontdekt dat er schijnbaar iets onherstelbaars is gebeurd?

De meeste mensen zullen tegenwoordig wel wat bestellen of uit eten gaan.

Toch staan er, ondanks het wat gedateerd aandoende taalgebruik, nog genoeg bruikbare tips in, want niet iedereen zal weten dat je bij bakrecepten 1 op de 3 eieren kunt vervangen door 1 eetlepel maïzena en dat je als je dat niet in huis hebt, 1 theelepel maïzena in de meeste gevallen kunt vervangen door 2 theelepels gewone bloem. En die te zoute soep? Gewoon vocht toevoegen of dunne plakjes aardappel meekoken tot ze glazig zijn; gegarandeerd succes!

Dus nu zit ik met een dilemma: wegdoen of bewaren en opslaan?

Zoveel ideeën die je vandaag de dag snel even bij elkaar zou kunnen googelen, maar nèt niet met dat nostalgische sausje.

Groet SH

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s