Ik selfie, dus ik ben 

  

Ik houd er niet zo van om op de foto te gaan. Daarom snap ik het fenomeen selfie niet zo goed. Ik schrik me altijd rot als de camera per ongeluk op de selfiestand staat. 

Toch bestaat het woord aanstaande zondag al 13 jaar! Alhoewel het zelfportretteren, inclusief selfiestick natuurlijk al veel langer bestaat. Denk maar aan die oom, die vroeger het fototoestel op een statief plaatste en hard terug rende om vervolgens voor de hele familie te gaan liggen, nadat hij op de zelfontspanner had gedrukt. 

Vroeger moest er van mijn moeder, als we een foto maakte van iets, er altijd één van ons op. Dan had de foto meerwaarde maar ja, toen was fotografen ook nog een hele dure aangelegenheid.

Tegenwoordig in het digitale tijdperk schieten we maar raak en zeker voordat eenmaal de goede selfie te pakken is gaan er heel wat mislukte aan vooraf.  

De selfie kent inmiddels al heel wat trends: de stemfie, de plufie, de sunburnselfie, de sailfie en de aftersexselfie. Onder celebs is de belfie en de make-uploze selfie een trend. Apen die selfies maken! Het selfie dieet als stok achter de deur. Het einde van die trends is vast nog lang niet in zicht.

Toch is ook er ook een tegenwaartse beweging. Op instagram heeft een anonieme kunstenares enorm veel volgers doordat ze “de selfie” op de hak neemt door Barbie allemaal selfies te laten maken, die we als normaal zijn gaan ervaren maar als je erover nadenkt zwaar belachelijk zijn. 
https://instagram.com/socalitybarbie/

Ouders die viral gaan omdat ze selfies, inclusief de duckface van hun kinderen nadoen. Een erg grappig idee van die ouders maar ja, het gaat me never nooit niet lukken om selfies van Qyra na te doen (mijn been kan niet verticaal tegen een deurpost omhoog en hoe kan je daar in vredesnaam nog leuk bij kijken?). Die vlieger gaat voor mij dus niet op.

Heeft een selfie maken te maken met narcisme? Hangt het zelfbeeld tegenwoordig af aan het aantal likes dat een selfie krijgt? Is een selfie het nieuwe firten? Maken ouders selfies met hun kinderen omdat ze anders nooit samen op een foto staan? Ik ga maar mee met de theorie dat het gaat om het delen van geluksmomentjes en dat het iets positiefs is! 

Ik houd er niet zo van om op de foto te gaan. Daarom snap ik het fenomeen selfie niet zo goed. Ik schrik me altijd rot als de camera per ongeluk op de selfiestand staat. Maar ook ik moet bekennen dat ook ik me wel eens schuldig maak aan het nemen en ja ook plaatsen van een selfie.

Vandaag keek ik tussen mijn foto’s en vond een serie selfies van Finn.

MR

Advertentie

Een gedachte over “Ik selfie, dus ik ben 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s