Little free library

  

Ik ben nog helemaal aan het nagenieten. Het was een geslaagde middag!

Al weken zijn we met de straat bezig om een heuse minibieb op te zetten. 

Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. 

Dankzij de economische crisis zijn er talloze voorbeelden van deze zogenaamde ‘deeleconomie’. Initiatieven als airbnb, snappcarcroqqer , rewear, peerby en thuisafgehaald. Deze internetdeelplatformen verbinden gebruikers met elkaar om online te ‘delen’. Deeleconomie klinkt onbaatzuchtig maar dat is niet in alle gevallen zo, immers met sommige diensten is gewoon geld gemoeid, dus daarom is voordeeleconomie inderdaad misschien een beter woord? Want deze voordeeleconomie heeft een positieve sociale, duurzame en economische invloed! Zo ook de minibieb.

De minibieb is overgewaaid vanuit Amerika. 

Todd Bol bouwde de eerste, little free library, in 2009 als eerbetoon voor zijn moeder die een lerares was en een booklover! Het idee is inmiddels wereldwijd (32000 geregistreerde) overgenomen. Todd is zelfs een heuse “the Little Free Library Across America tour” begonnen! 

Nederland telt ruim 400 geregistreerde minibiebs. En sinds 30 september 2015 staat er ook één in onze straat, alleen wel eentje met een kleine twist. Onze bieb is namelijk alleen voor kinderboeken. 

In de voorgaande weken hadden we echte voorpret en wat ondervonden we veel draagvlak voor dit inititief. We moesten allereerst op zoek naar een kastje het liefst eentje met glas, niet hoog en weerbestendig maar het zou ook leuk zijn als de kinderen een zitplek hadden zodat ze al even kunnen bladeren. Inspiratie vinden we op pinterest. 

Uiteindelijk vielen we voor een schattig klepbankje. Vele boeken werden er aangeleverd door de hele buurt. De dorpsschool stuurde de uitnodiging voor de opening naar alle ouders en ook het dorpskrantje plaatste onze advertentie. Nu moesten we echt, wel zorgen voor een echte feestelijke opening.

Wie kon er een mooi verhaal voorlezen? Ik dacht meteen aan een oude juf van Qyra die kan zo prachtig vertellen. Zij woont toevallig ook in ons dorp en ze wilde het graag doen! Bij feest hoort natuurlijk ook muziek en de buurman, de dominee, anex straatmuzikant wilde ook weer graag begeleiden op de accordeon. 

We hadden geen idee hoe groot de opkomst zou zijn het konden er vijf zijn maar ook vijfentwintig. Dat leek ons een mooi richtpunt. Dus muffins in de oven en aan de slag met versieren. Ballonnen opblazen en samen met de slingers ophangen. Groot kleed met lekkere kussens op de grond, krukjes voor de kinderen. Stoelen en banken voor volwassenen. Wij waren er klaar voor en gelukkig om vijf uur kwamen er gasten, zoveel dat we zelfs stoelen er bij moesten slepen! Wat een opkomst.

De buurvrouw nam het woord en juf las een prachtig toepasselijk verhaal voor over de maan, de kinderen en volwassen hingen aan haar lippen. En dan is daar het moment waar het allemaal om draaide. Voor iedereen was er uit een grote mand een lawaaiig  muziekinstrumentje, de accordeon bouwde langzaam de spanning  nog verder op…..en toen eindelijk, de onthulling. 

  

Alle kinderen konden een mooi boek uitzoeken en ik hoop dat ze dat nog lang blijven doen! 

Ik ben nog helemaal aan het nagenieten. Het was een geslaagde middag.

Little Free Library is a Global Sensation!

-The Wall Street Journal-

MR

Advertentie

2 gedachtes over “Little free library

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s